canva.com

Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia - lekkie i delikatne

Jogurtowe faworki, czyli szybka i smaczna przekąska na słodko, która rozpieści Twoje podniebienie nie tylko w tłusty czwartek. Przygotujesz je w mgnieniu oka, a co najważniejsze – nie musisz posiadać ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić lekki i delikatne faworki? Wyprobuj przepis Jakuba Kuronia, który rozłoży Cię na łopatki!

Przepis na faworki według Jakuba Kuronia

Tłusty czwartek to oczywiście chrupiące faworki oraz pączki, którymi większość z nas rozkoszuje się przez cały dzień.

Łakocie możesz przygotować zarówno według tradycyjnych przepisów, jak i nieco zmodyfikowanych receptur tak jak pączki z ziemniaków. Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przekonaj się sama!

Lista składników:
  • 200 g mąki pszennej (typ 450)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
canva.com

Jogurtowe faworki krok po kroku

Po skompletowaniu potrzebnych składników pora przejść do przygotowania, które nie powinno sprawić Ci najmniejszych problemów.

  1. Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do jednej miski z proszkiem do pieczenia, jogurtem, żółtkami oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta
  2. Odstaw ciasta na 5 minut i ponownie wyrabiaj, ugniataj i rozciągają przez ok. 15 minut
  3. Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki podłużny placek. Potnij na wąskie paski, z których będziesz zawijać faworki
  4. Jak zawijać faworki? Na środku każdego paska wykonaj nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden z końców wyciętego w pasek ciasta
  5. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, na którym usmażysz faworki. Wrzucaj je na rozgrzany olej i wyjmuj gdy wypłyną na powierzchnię. Proces smażenia wymaga sporo cierpliwości, gdyż nie zaleca się obróbki termicznej w zbyt dużych partiach (mogą się sklejać)
  6. Usmażone faworki rozkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie ociekający nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną przed podaniem posyp je delikatną mgiełką z cukru pudru, polej lukrem lub zamocz w polewie czekoladowej
Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł