Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia - lekkie i delikatne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jogurtowe faworki, czyli szybka i smaczna przekąska na słodko, która rozpieści Twoje podniebienie nie tylko w tłusty czwartek. Przygotujesz je w mgnieniu oka, a co najważniejsze – nie musisz posiadać ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić lekki i delikatne faworki? Wyprobuj przepis Jakuba Kuronia, który rozłoży Cię na łopatki!
Przepis na faworki według Jakuba Kuronia
Tłusty czwartek to oczywiście chrupiące faworki oraz pączki, którymi większość z nas rozkoszuje się przez cały dzień.
Łakocie możesz przygotować zarówno według tradycyjnych przepisów, jak i nieco zmodyfikowanych receptur tak jak pączki z ziemniaków. Jogurtowe faworki Jakuba Kuronia to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przekonaj się sama!
Lista składników:- 200 g mąki pszennej (typ 450)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 żółtka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
canva.com
Jogurtowe faworki krok po kroku
Po skompletowaniu potrzebnych składników pora przejść do przygotowania, które nie powinno sprawić Ci najmniejszych problemów.
- Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do jednej miski z proszkiem do pieczenia, jogurtem, żółtkami oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta
- Odstaw ciasta na 5 minut i ponownie wyrabiaj, ugniataj i rozciągają przez ok. 15 minut
- Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki podłużny placek. Potnij na wąskie paski, z których będziesz zawijać faworki
- Jak zawijać faworki? Na środku każdego paska wykonaj nacięcie, a następnie przełóż przez nie jeden z końców wyciętego w pasek ciasta
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej tłuszcz, na którym usmażysz faworki. Wrzucaj je na rozgrzany olej i wyjmuj gdy wypłyną na powierzchnię. Proces smażenia wymaga sporo cierpliwości, gdyż nie zaleca się obróbki termicznej w zbyt dużych partiach (mogą się sklejać)
- Usmażone faworki rozkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie ociekający nadmiar tłuszczu. Gdy wystygną przed podaniem posyp je delikatną mgiełką z cukru pudru, polej lukrem lub zamocz w polewie czekoladowej
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Przepis na kruche i chrupiące faworki - smak dzieciństwa
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które kojarzą się z tłustym czwartkiem. Ich krucha i chrupiąca konsystencja sprawia, że są one bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Zdradzamy przepis na przzepyszne, chrupiące faworki !
Tradycyjny przepis na faworki siostry Anastazji - idealny przysmak nie tylko na tłusty czwartek
Faworki to przysmak, który kojarzy się z tłustym czwartkiem, ale i nie tylko. Słodkie, chrupiące i delikatne, idealnie smakują nie tylko na specjalne okazje, ale również jako deser na co dzień. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jak przygotować idealne faworki siostry Anastazji krok po kroku.