Canva.com

Kiełbasa z grilla - czy zawsze trzeba nacinać, aby uzyskać pyszny smak?

Toruńska, zwyczajna, śląska, a może podwawelska - bez względu na to, jaka jest wasza ulubiona kiełbasa, to jesteśmy przekonani, że najlepiej smakuje prosto ściągnięta z rusztu, z aromatyczną grzanką i keczupem oraz musztardą. Dziś odpowiemy na pytanie, czy kiełbasę zawsze trzeba nacinać przed grillowaniem oraz jak przyprawić ten smakołyk, aby zawsze był soczysty.

Kiełbasa z grilla upieczona z dwóch stron to prawdziwa, aczkolwiek tradycyjna uczta w trakcie biesiadowania na świeżym powietrzu. Stopień grillowania zależy oczywiście od was, ale nie da się ukryć, że im bardziej zarumieniona, tym lepsza.

Nacinać, czy nie?

Canva.com

Kiełbasa z grilla dla wielu osób wydaje się wręcz banalną propozycją. Warto jednak poznać kilka sposobów, dzięki, którym możemy uzyskać soczysty i wyrazisty smak. Odpowiedź na pytanie, czy zawsze trzeba nacinać kiełbasę nie jest jednoznaczna, bowiem wszystko zależy od rodzaju mięsa.

Pamiętajmy, że tłuszcz w mięsie jest idealnym nośnikiem smaku, dlatego nie ryzykujmy jego utraty poprzez wykonanie zbyt głębokich nacięć. Delikatne nacięcia pozwolą jednak na pozbycie się nadmiaru nieapetycznego tłuszczu. Jeśli nie chcemy, aby pękła w trakcie grillowania, to warto ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Kiełbasy dobrej jakości nie potrzebują nacięcia, natomiast tańsze kiełbasy z mieszanego mięsa warto zawsze nakłuć. Tłuste kiełbaski najlepiej przeciąć na krzyż.

Jak przyprawić kiełbasę na grilla, aby podkreślić jej smak?

Canva.com

Kiełbasę możemy również zamarynować. Wystarczy, że wymieszamy w miseczce 2 łyżki oliwy z oliwek oraz ulubione zioła - oregano, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy. Dobre przyprawy do grillowania kiełbasy to, m.in. czosnek granulowany, pieczona cebulka, majeranek, papryka słodka lub papryka.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł