Kiełbaski z grilla w tej marynacie smakują najlepiej. Idealne na Majówkę!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na kiełbaski z grilla
- 8 kiełbasek (według preferencji, np. kiełbaski wieprzowe, drobiowe, wołowe itp.)
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie marynaty
Do miski dodaj musztardę, miód, olej, posiekany czosnek, paprykę słodką, tymianek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Marynowanie kiełbasek
Do miski z marynatą wrzuć kiełbaski i dokładnie je obtocz we wszystkich kierunkach, aby marynata pokryła mięso. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby smaki dobrze się wchłonęły.
Grillowanie kiełbasek
W międzyczasie, gdy kiełbaski się marynują, rozgrzej grill na średnim ogniu. Po upływie czasu wyjmij kiełbaski z marynaty i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie ułóż je na grillu i grilluj przez około 10-12 minut, obracając co jakiś czas, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skórki.
Podanie i serwowanie
Gotowe kiełbaski wyjmij z grilla i ułóż na talerzu. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatki, pieczywo, sosy lub warzywa grillowane. Smacznego!