canva.com

Kotlety z kalafiora - zastosuj jeden trik, a pokochają go nie tylko wegetarianie!

Kotlety z kalafiora to danie, które jest idealnym rozwiązaniem dla osób szukających ciekawych i smacznych sposobów na spożywanie warzyw. Użyj do gotowania kalafiora mleka, a uzyskasz smak któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć!

Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną i jajkiem

  • 500 g kalafiora
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu lub mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i białego pieprzu
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  1. Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie lub mleku przez ok. 10 minut, aż stanie się miękki. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, aż wchłonie całą wodę.
  3. Do ostudzonego kalafiora dodajemy kaszę jaglaną, jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz gałkę muszkatołową i biały pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z kurkumą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
canva.com

Samo zdrowie!

Kotlety z kalafiora to danie, które oprócz swojego wyjątkowego smaku, posiada wiele korzyści dla naszego zdrowia. Kalafior jest bogaty w witaminę C, K i B6, a także w błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie. Dodatkowo, kotlety z kalafiora są bardzo niskokaloryczne, dzięki czemu są idealnym daniem dla osób dbających o linię.

Jakie są najlepsze dodatki do kotletów z kalafiora?

Kotlety z kalafiora świetnie smakują z ziemniakami, kuskusem, ryżem lub kaszą. Można też dodać do nich sałatki warzywne lub sos jogurtowy z ziołami.

Jak przechowywać kotlety z kalafiora?

Jeśli zostaną jakieś kotlety, można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Najlepiej jednak zjeść je na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł