Canva.com

Kremowa szarlotka zapiekana pod śmietanką. Fenomenalny przepis na apple cream pie prosto z USA

Fani szarlotek twierdzą, że amerykańska szarlotka apple cream pie jest tak pyszna, że nie potrzebuje żadnych dodatków — ani lodów, ani bitej śmietany, ani listków i żadnych owoców. Czy to prawda? Kto jej nie upiecze, ten się nie przekona! Polecamy ten smakowity przepis z USA i życzymy smacznego!

Składniki na amerykańską szarlotkę zapiekaną pod śmietaną

Kruche ciasto 

  • 250 g mąki pszennej

  • 130 g zimnego masła 

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • 1 szczypta soli

Canva.com

Nadzienie

  • 750 g kwaśnych jabłek

  • 200 g miałkiego cukru 

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny 

  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

  • 1 łyżka masła

  • ½ szklanki śmietanki kremówki 36%

  • 1 łyżeczka mąki

Canva.com

Amerykańska szarlotka ze śmietaną. Wykonanie krok po kroku

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy, aż powstaną grudki. Składniki możemy także wrzucić do malaksera i miksować pulsacyjnie. Dodajemy łyżkę śmietany, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. 

  2. Ciasto na godzinę wstawiamy do lodówki.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. 

  4. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.

  5. Zimne ciasto wałkujemy w kształcie koła i układamy we wnętrzu przygotowanej tortownicy. Ciasto dociskamy, dziurkujemy widelcem i na 15 minut wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

  6. W tym czasie jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość dużą kostkę. Następnie mieszamy je z cukrem, ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz cynamonem. 

  7. Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonym, kruchym spodzie szarlotki. Na jabłkach rozkładamy cienkie plasterki masła.

  8. Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki i rozprowadzamy ją na wierzchu jabłek. 

  9. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 40 minut.

Apple Cream Pie - amerykańska szarlotka ze śmietaną

Apple Cream Pie to sztandarowe danie kuchni amerykańskiej. Stanowi bezpośrednią konkurencję dla apple pie z tradycyjną kratką na wierzchu. Szarlotka ze śmietaną najlepsza jest na zimno, po kilku godzinach w lodówce. Fani szarlotek twierdzą, że jest tak pyszna, że nie potrzebuje żadnych dodatków — ani lodów, ani bitej śmietany, ani listków i żadnych owoców. Czy to prawda? Kto jej nie upiecze, ten się nie przekona! Smacznego :)

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł