Kremowa szarlotka zapiekana pod śmietanką. Fenomenalny przepis na apple cream pie prosto z USA
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na amerykańską szarlotkę zapiekaną pod śmietaną
Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 szczypta soli
Nadzienie
750 g kwaśnych jabłek
200 g miałkiego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżka masła
½ szklanki śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka mąki
Amerykańska szarlotka ze śmietaną. Wykonanie krok po kroku
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy, aż powstaną grudki. Składniki możemy także wrzucić do malaksera i miksować pulsacyjnie. Dodajemy łyżkę śmietany, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto.
Ciasto na godzinę wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Zimne ciasto wałkujemy w kształcie koła i układamy we wnętrzu przygotowanej tortownicy. Ciasto dociskamy, dziurkujemy widelcem i na 15 minut wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
W tym czasie jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dość dużą kostkę. Następnie mieszamy je z cukrem, ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz cynamonem.
Tak przygotowane jabłka układamy na podpieczonym, kruchym spodzie szarlotki. Na jabłkach rozkładamy cienkie plasterki masła.
Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki i rozprowadzamy ją na wierzchu jabłek.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 40 minut.
Apple Cream Pie - amerykańska szarlotka ze śmietaną
Apple Cream Pie to sztandarowe danie kuchni amerykańskiej. Stanowi bezpośrednią konkurencję dla apple pie z tradycyjną kratką na wierzchu. Szarlotka ze śmietaną najlepsza jest na zimno, po kilku godzinach w lodówce. Fani szarlotek twierdzą, że jest tak pyszna, że nie potrzebuje żadnych dodatków — ani lodów, ani bitej śmietany, ani listków i żadnych owoców. Czy to prawda? Kto jej nie upiecze, ten się nie przekona! Smacznego :)