Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Krótki poradnik zdrowotny. Jakie owoce i warzywa warto jeść jesienią?

Przejdź do galerii zdjęć
Jesień to nietypowa pora roku - również ze względu na spożywane wtedy owoce i warzywa. Poznaj najciekawsze kulinarne specjały tej pory roku. Jakie warzywa i owoce najlepiej jeść jesienią?

Owoce na jesień

Walory smakowe i zdrowotne owoców dostrzegamy przede wszystkim latem, gdy mamy możliwość zerwania smacznego owocu prosto z krzewu lub drzewa. Okazuje się jednak, że wiele smacznych i zdrowych owoców możemy zjeść również jesienią.

Wśród najsmaczniejszych owoców dostępnych jesienią należy wymienić: dziką różę, (która ma cenne właściwości zdrowotne i może być ważnym składnikiem konfitur, dżemów, naturalnych soków i nalewek), śliwki (charakteryzują się bogactwem witamin C, A, E oraz z grupy B oraz dużą zawartością błonnika, dlatego wykazują dobroczynny wpływ na pracę jelit), pigwę (zawiera wysoką zawartość witaminy C oraz składniki mineralne zwiększające odporność), jabłka i gruszki (najpopularniejsze owoce jesieni, które znamy w wielu odmianach, dlatego są cennym dodatkiem do ciast, deserów, przekąsek i jesiennych przetworów).

zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią?

Jesień to pora roku, w czasie której mamy do wyboru mnóstwo smacznych warzyw.

  1. Dynie - nie dość, że cechuje ją intrygujący wygląd - dlatego chętnie jest wykorzystywana jako ozdoba w mieszkaniach - to jeszcze ma atrakcyjny smak i wiele cennych właściwości zdrowotnych.
  2. Cukinia - jest smaczna, delikatna i lekkostrawne, dzięki zawartości witaminy C, K, B1, PP, beta-karotenu, magnezu i potasu.
  3. Ziemniaki - nie ma chyba osoby, która nie uwielbiałaby tradycyjnego polskiego warzywa. Ziemniaki możemy spożywać w różnych formach - pieczone, smażone gotowane, lub jako dodatek do zup i innych potraw.
  4. Papryka - warzywo zawiera w sobie więcej witaminy C od pigwy i cytryny. Oczywiście najwięcej właściwości zdrowotnych zachowuje jako surowa, ale nawet krótko pieczona lub duszona będzie smakowitym dodatkiem do wielu dań,
  5. Buraki mają w swoim składzie wiele cennych składników mineralnych, takich jak związki wapnia, potasu, magnezu i sodu.
Zobacz galerię zdjęć: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł