Kruchutkie ciasto ze śliwkami i kruszonką. Tylko jeden rodzaj śliwek jest tak pyszny po upieczeniu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na kruchutkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
600 g śliwek węgierek (koniecznie! Węgierki to najlepsze śliwki do wypieków)
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
3 żółtka
100 g cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
cukier puder do dekoracji
Jak upiec kruche ze śliwkami?
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem.
Bardzo zimne masło ścieramy na grubej tarce i łączymy z mąką z cukrem tak, aby powstały drobne kuleczki.
Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy kruche ciasto. Następnie dzielimy je na 2 nierówne części. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika.
Większą część ciasta rozkładamy równomiernie na natłuszczonej blaszce do pieczenia lub tortownicy i na 20 minut wstawiamy do lodówki.
W tym czasie szykujemy śliwki. Śliwki węgierki płuczemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Owoce przecinamy na połówki wzdłuż. Możemy posypać je odrobiną cynamonu i wymieszać.
Schłodzony spód wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 210 stopni Celsjusza. Pieczemy 10 minut.
Teraz na podpieczonym cieście gęsto układamy połówki śliwek — muszą do siebie przylegać.
Wyjmujemy mniejszą część ciasta z zamrażalnika i kruszymy je na śliwki (możemy też wykorzystać tarkę).
Ciasto ze śliwkami i kruszonką ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Węgierki — najlepsze do ciasta
Węgierki to najlepsze śliwki do pieczenia oraz na powidła. W trakcie pieczenia lub gotowania oddają bardzo dużo naturalnej słodyczy, dlatego praktycznie nie wymagają dodawania cukru. Mają też świetną konsystencję po upieczeniu — owoce pozostają w całości, ale są miękkie i delikatne. To właśnie w październiku węgierki są najsłodsze, dlatego wykorzystajmy je do przygotowania tego pysznego ciasta.