Kruchutka szarlotka, która rozpływa się w ustach. Dwa rodzaje ciasta to gwarancja wyjątkowego smaku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na kruchutką szarlotkę
Ciasto kruche nr 1
200 g mąki krupczatki
120 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
½ łyżeczko esencji waniliowej
Ciasto kruche nr 2
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 łyżka płatków owsianych
100 g miękkiego masła
Nadzienie jabłkowe
4 - 5 dużych, kwaśnych jabłek na szarlotkę
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 białka
2 łyżki cukru do piany
szczypta soli
Pieczemy kruchutką szarlotkę
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
Wrzucamy do rondla, dodajemy odrobin wody, cynamon i dusimy, aż będą miękkie. Zostawiamy do wystygnięcia.
Canva.comPrzygotowujemy ciasto kruche nr 1 na spód szarlotki. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Zimne masło kroimy w kostkę i siekamy z mąką z cukrem. Kiedy utworzą się grudki, dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto.
Ciastem wyklejamy tortownicę lub blaszkę nasmarowaną masłem i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusz, wstawiamy schłodzone ciasto na spód szarlotki i podpiekamy je ok. 20 minut.
W tym czasie zarabiamy ciasto kruche nr 2. Miękkie masło łączymy, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi. Zagniatamy palcami.
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy jest już sztywna, dodajemy po jednej łyżce cukier i miksujemy, aby dokładnie rozpuścił się w pianie.
Zimne nadzienie jabłkowe mieszamy z pianą i wykładamy na podpieczony spód szarlotki. Na wierzchu układamy plasterki ciasta nr 2, które jest bardzo miękkie i trudno go rozwałkować. W czasie pieczenia kawałki ciasta zleją się w całość i utworzą kruchutką warstwę.
Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy szarlotkę jeszcze ok. 20 minut. Na ostatnie 3 minuty możemy włączyć opcję grilla, aby wierzch stał się bardziej złoty.
Kruchutka szarlotka jest gotowa do podania! Smacznego!