Canva.com

Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół

Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.

To świąteczne ciasto o podłużnym kształcie i złotobrązowym kolorze to klasyka gatunku wśród świątecznych wypieków. Współcześnie nie potrzebujemy wielu kulinarnych umiejętności, by zrobić dobry, pulchny makowiec. Dawniej jednak nasze mamy, babcie i prababcie poświęcały bardzo wiele godzin, by odpowiednio przygotować mak do nadzienia.

Wśród nowoczesnych wydań świątecznego ciasta bardzo popularny jest makowiec japoński Ewy Wachowicz, który możemy łatwo przygotować z masy makowej, jabłek, kaszy, jajek oraz miodu. To wyjątkowy przepis, który z pewnością musicie spróbować przygotować w swoim domu.

Przepis na pyszny makowiec z jabłkami

Canva.com

Świąteczny makowiec z orzeźwiającą nutą jabłek przygotujemy z poniższych składników:

  • 300 g maku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2/3 kostki masła lub margaryny
  • 7 jajek
  • 11 łyżek kaszy manny
  • 2/3 kg jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g rodzynek
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • papaja
  • posypka lukrowa lub cukrowa

Jak zrobić makowiec z jabłkami?

Canva.com

Mak do makowca możemy zakupić gotowy w puszce lub zrobić samodzielnie. Wystarczy, że ugotujemy odpowiednią ilość maku, odsączymy z wody i zetrzemy w tarce 3 razy. W międzyczasie rozpuszczamy masło lub margarynę i obieramy jabłka. Owoce ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach. W osobnej miseczce ucieramy jajka z cukrem na gładką masę i dodajemy przygotowany mak. Do tego wlewamy roztopiony tłuszcz, dodajemy kolejne składniki: proszek do pieczenia, kaszę mannę, rodzynki, orzeszki oraz jabłka.

Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 40 cm lub do dwóch o średnicy 20 cm. Świąteczny makowiec pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut. Na koniec przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i polewamy ciasto. Dekoracyjnie posypujemy kandyzowaną papają i posypką cukrową.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł