Pixabay.com

Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami

Szybkie i bardzo proste ciasto ze śliwkami. Wszystkie składniki na to jesienne ciasto mamy w kuchennej szafce, więc od razu możemy zabrać się do pieczenia. 10 minut przygotowania, 50 minut w piekarniku i cały dom będzie pachniał śliwkami. Jeżeli jeszcze nie jadłeś ciasta ze śliwkami w tym sezonie, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis!
  • 1 kg śliwek węgierek

  • 4 całe jajka

  • 1 szklanka cukru 

  • 1½ szklanki mąki pszennej 

  • 7 łyżek oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • cukier puder do posypania

Canva.com

Jak upiec najłatwiejsze ciasto ze śliwkami? Oto poradnik krok po kroku

  1. Śliwki węgierki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie przekrawamy je na połówki i pozbawiamy pestek.

  2. Tortownicę lub inną formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy masłem. 

  3. ¾ śliwek układamy na dnie tortownicy. Resztę zostawiamy.

  4. Całe jajka wbijamy do miski i dosypujemy cukier. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy kremową, puszystą masę.

  5. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  6. Do ubitych jajek z cukrem stopniowo dosypujemy mąkę i cały czas ubijamy masę.

  7. Na końcu dodajemy esencję waniliową i olej rzepakowy lub inny olej o neutralnym smaku. Mieszamy ciasto.

  8. Ciasto wlewamy do przygotowanej tortownicy, w której poukładaliśmy już śliwki. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe owoce. 

  9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy  40-50 minut.  

  10. Po wystudzeniu ciasto ze śliwkami posypujemy cukrem pudrem.

Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami — bez zarabiania

Ciasto ze śliwkami bez zarabiania to jedno z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych ciast owocowych. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 do 10 minut, a po upieczeniu ciasto jest naprawdę przepyszne. Do wykonania tego ciasta najlepsze są śliwki węgierki, ale gdy akurat nie mamy ich pod ręką, możemy zastąpić je innymi owocami — morelami, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami lub innymi rodzajami śliwek. Warto zachować ten przepis, bo sprawdza się, kiedy trzeba upiec coś na szybko. Smacznego! 

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł