Oto przepis na faszerowane cukinie. Lepszej przekąski nigdy nie jadłaś
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na faszerowane cukinie
Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować takich składników: trzy cukinie, 400 g mielonego mięsa, 350 ml bulionu, 150 g tartego sera, łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy, dwa ząbki czosnku, cebula, 50 g ryżu, dwa pomidory, jajko, łyżka natki pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowana papryka (słodka i ostra), kurkuma oraz suszone oregano.
Przepis na cukinie faszerowane
Przygotowujemy warzywa i farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwą patelnię i szklimy, pod koniec pamiętając o dodaniu czosnku. Stopniowo zwiększamy ogień i wrzucamy mięso. Smażymy przez pięć minut, kilkakrotnie mieszając. Po tym czasie dodajemy sos sojowy oraz po pół łyżeczki obu sproszkowanych papryk, odrobinę oregano, niewielką ilość kurkumy, soli i pieprzu. Smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wlewamy bulion i wsypujemy ryż. Całość zagotowujemy, później dusimy pod przykryciem przez dwadzieścia pięć minut.
Przygotowujemy cukinie: myjemy, suszymy, kroimy wzdłuż na połówki, kładziemy rozcięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez dziesięć minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Miąższ ze środka wybieramy za pomocą łyżeczki. Cukinie oprószamy solą zaś wydrążony miąższ siekamy i wrzucamy na patelnię, do pozostałych składników. Dodajemy także połówkę pomidora pokrojonego w kostkę. Całość smażymy jeszcze przez pięć minut i dodajemy natkę pietruszki. Odstawiamy z patelni, studzimy, dodajemy jajko i mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Pozostałą część pomidorów kroimy w plasterki i układamy na wierzchu cukinii, całość posypujemy tartym serem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez dwadzieścia pięć minut. Smacznego!