Pierogi z surowymi ziemniakami — regionalny specjał z Podlasia i Podkarpacia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pierogi z surowymi ziemniakami, czyli szlachcice z Podlasia
Pierogi z surowymi ziemniakami to prawdziwy kulinarny unikat. To danie nieczęsto pojawia się na naszych stołach, a szkoda. Te pyszne, tradycyjne pierogi znane są przede wszystkim na Podlasiu oraz na Podkarpaciu. Pierogi z surowymi ziemniakami to danie regionalne, którego najlepiej skosztować na miejscu — np. w miejscowości Nawsie niedaleko Wielopola Skrzyńskiego na Podkarpaciu. Gospodynie tam mieszkające słyną z gotowania tych pierogów. Jeżeli będziemy na Podlasiu — w okolicach Bielska Podlaskiego lub Białej Podlaskiej, pytajmy o pierogi szlachcice — są to właśnie tradycyjne pierogi z tartymi, surowymi ziemniakami. Danie to znane jest również na Południowym Mazowszu oraz na Opolszczyźnie.
Jak zrobić pierogi z surowymi ziemniakami?
Pierogi szlachcice są nieco pracochłonne, jak większość tych mącznych specjałów. Tradycyjnie były one nieco większe niż te z owocami lub serem, ale obecnie ich wielkość jest porównywalna. Do nadziewania pierogów przygotowujemy farsz, który przypomina nieco masę na babkę ziemniaczaną, również popularną na Podlasiu. Oto tradycyjny przepis na szlachcice!
Przepis na pierogi szlachcice — składniki i wykonanie krok po kroku
Na pierogi przygotowujemy tradycyjne ciasto z mąki i ciepłej wody - 400 g mąki zagniatamy z ok. 180 ml ciepłej wody oraz szczyptą soli i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. W tym czasie szykujemy farsz do pierogów.
Tarte ziemniaki na pierogi
600 g ziemniaków
2 średnie cebule
150 g chudego boczku (nie jest konieczny, można zrobić pierogi wegetariańskie)
szczypta majeranku
sól i pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie pierogów
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je i odlewamy wodę. Pozostałą skrobię dodajemy do ziemniaków.
Siekamy drobno cebule. Jeżeli przygotowujemy pierogi w wersji z boczkiem, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek. Chwilę smażymy, aby wytopił się tłuszcz, a boczek zyskał złoty kolor. Teraz wrzucamy cebulę i smażymy, aż również stanie się złota. W wersji bezmięsnej smażymy samą cebulę.
Do podsmażonej cebuli (lub cebuli z boczkiem) wrzucamy starte i odciśnięte ziemniaki i smażymy, aby stały się szkliste. Doprawiamy solą, białym pieprzem i majerankiem. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia.
Rozwałkowujemy cienkie ciasto na pierogi i wycinamy tradycyjne kółka (najłatwiej szklanką). Na każdym układamy łyżkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, lekko je zawijając.
Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut.
Podajemy z dodatkiem okrasy z boczku lub cebulki z porcją kwaśnej śmietany.
Smacznego! Oto smak tradycji na wyciągnięcie ręki!