Dodaj ten owoc do placków ziemniaczanych. Efekt Cię zachwyci
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na placki ziemniaczane z jabłkami na słodko
3 surowe ziemniaki
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 jabłka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Jak zrobić placki ziemniaczane z jabłkami na słodko?
Trzy ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy je w mundurkach. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je i ścieramy na grubej tarce.
Kolejne trzy ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zostawiamy w misce, a następnie odlewamy nadmiar płynu, ale zostawiamy osad, czyli skrobię.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Starte owoce skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Następnie odciskamy nadmiar soku.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jajka i mąkę, i wszystko mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Na gorący tłuszcz wykładamy łyżką porcje ciasta na placki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
Usmażone placki ziemniaczane z jabłkami posypujemy cukrem pudrem i podajemy!
Wytrawne placki ziemniaczane z jabłkami
Takie placki możemy podać także w wersji wytrawnej. Wówczas do ciasta dodajemy nieco czarnego pieprzu. Placki ziemniaczane podajemy wówczas z kwaśną śmietaną lub listkami świeżej bazylii. Smacznego!