Canva.com

Rozgrzewający gulasz po węgiersku. Ta niesamowita papryka zapewni wyborny smak potrawy

Uwielbiamy kuchnię węgierską. A jak kuchnia węgierska to musi być gulasz, oczywiście z papryką. Ta mięsna zupa z pewnością rozgrzeje nas po chłodnym, jesiennym dniu. Nasz gulasz jest wyjątkowo pyszny, ponieważ zawiera aż 3 rodzaje suszonej papryki! Oto przepis na rozgrzewający gulasz znad Balatonu.

Gulasz po węgiersku 

Gulasz to jedna z ulubionych potraw Polaków, szczeglnie gdy zaczyna robić się chłodno. Ojczyzną tej potrawy są Węgry — kraj, w którym króluje papryka. Dlatego papryki nie może braknąć w gulaszu. Tradycyjnie na Węgrzech w jednym daniu nie łączy się papryki suszonej ze świeżą, dlatego do naszego gulaszu użyjemy tylko sypkiej przyprawy, ale w 3 wersjach — słodkiej, ostrej i wędzonej! To właśnie ten ostatni rodzaj papryki zapewni gulaszowi wyjątkowy dymny smak, który kojarzy się z potrawami z ogniska. Oto przepis na pyszny węgierski gulasz, który rozgrzeje nas jesienią i zimą.

Składniki na rozgrzewający gulasz po węgiersku 

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki (najlepiej węgierskiej)

  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki 

  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki

  • 1 szklanka wody

  • 300 g pieczarek

  • kwaśna gęsta śmietana (łyżka na porcję gulaszu)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i czarny pieprz do smaku

Canva.com

Jak ugotować gulasz po węgiersku? Gulasz z wędzoną papryką krok po kroku

  1. Mięso wieprzowe kroimy w dość dużą kostkę. 

  2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz partiami wrzucamy mięso. Podsmażamy, aby kawałki zrumieniły się z każdej strony. Podsmażone mięso odkładamy do miski.

  3. Cebule kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do rondla po smażeniu mięsa i na tym samym tłuszczu dusimy cebule do miękkości.

  4. Gdy cebula jest już szklista, zmniejszamy ogień i wsypujemy wszystkie rodzaje suszonej papryki. Chwilę podsmażamy. Musimy uważać, żeby papryka się nie przypaliła.

  5. Do rondla wrzucamy podsmażone mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem.

  6. Chwilę dusimy i dodajemy koncentrat pomidorowy. A następnie wlewamy szklankę wody.

  7. Rondel przykrywamy pokrywką i mięso dusimy do miękkości, czyli ok. 1½ godziny. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i ewentualnie uzupełniamy wodę.

  8. Ok. 15 minut przed końcem duszenia oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na złoto na osobnej patelni i wrzucamy do gulaszu.

  9. Przed podaniem każdą porcję gulaszu dekorujemy łyżką kwaśnej gęstej śmietany.

Węgierski gulasz najlepszy jest z knedlem, ale możemy podać go także z dodatkiem placków ziemniaczanych lub z pieczywem. Ta pożywna mięsna potrawa z dodatkiem aromatycznej i ostrej papryki na pewno rozgrzeje nas po zimnym dniu. 

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł