canva.com

Sałatka jarzynowa: Te triki są gwarancją sukcesu!

Sałatka jarzynowa to doskonałe danie na wszelkie okazje, szczególnie popularne podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową jest prosty i składa się z gotowanych warzyw, jajek, ogórków kiszonych i majonezu.

Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową

Składniki

  • 3 średnie ziemniaki - 350 g
  • 4 mniejsze marchewki - 450 g
  • 2 pietruszki - 200 g
  • 1/2 małego selera
  • 4 duże ogórki kiszone - 200 g
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2-3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler w osolonej wodzie. Następnie ostudź i pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pokrój ogórki kiszone w kostkę.
  4. W misce wymieszaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. W dużej salaterce wymieszaj pokrojone warzywa, jajka, ogórki i groszek konserwowy.
  6. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były dobrze obtoczone sosem.
  7. Chłodź sałatkę w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
canva.com

Warianty sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa z jabłkiem

Dodając do sałatki jarzynowej jabłko, nada się potrawie nieco słodkawego smaku. Wybierz soczyste, lekko kwaśne jabłko, np. szara reneta. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Dodaj pokrojone jabłko do pozostałych składników sałatki jarzynowej i wymieszaj.

Sałatka jarzynowa z cebulą lub porem

W sałatce jarzynowej możesz również dodać cebulę lub por. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem na kilka minut, aby pozbyć się ostrego smaku. Por natomiast pokrój w cienkie plasterki i sparz wrzątkiem. Dodaj wybrany składnik do sałatki jarzynowej i dokładnie wymieszaj.

Sałatka jarzynowa - triki które gwarantują sukces

Jak ugotować warzywa na sałatkę jarzynową?

Warzywa na sałatkę jarzynową najlepiej gotować w osobnych garnkach, aby uniknąć przegotowania poszczególnych składników. Ugotowane warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Czas gotowania ziemniaków to około 25 minut, marchewki, pietruszki i selera około 30 minut.

Jakie majonez wybrać do sałatki jarzynowej?

Wybieraj majonez o średniej zawartości tłuszczu (ok. 60-70%), aby sałatka jarzynowa była smaczna, ale nie zbyt tłusta. Możesz również zastąpić część majonezu jogurtem naturalnym, aby uzyskać lżejszą wersję sałatki.

Czy można przygotować sałatkę jarzynową dzień wcześniej?

Tak, sałatkę jarzynową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, co pozwoli smakom się przegryźć. Pamiętaj jednak, aby sałatkę przykryć folią spożywczą, aby nie nabrała zapachów z lodówki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł