Schab ze śliwką przepis siostry Anastazji
canva.com

Schab ze śliwką przepis siostry Anastazji: poznaj sekret kuchennego fenomenu!

Przedstawiamy przepis na schab ze śliwką w wersji siostry Anastazji, która zdobyła szerokie uznanie dzięki swoim kulinarnym umiejętnościom. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nie tylko Was, ale również Waszych gości.
Reklama

Przepis na schab ze śliwką według siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • olej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wzdłuż schabu, przez środek, zrób szpikulcem otwór. Włóż do niego suszone śliwki.
  2. Po bokach otwory zepnij patyczkiem.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, przyprawę do mięsa, sól i pieprz. Natrzyj schab marynatą, a następnie odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw schab do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz przez kolejne 50 minut.
  5. W międzyczasie, przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z mąką. Połącz je z wywarem powstałym podczas pieczenia.
  6. Dodaj sos do schabu w ostatnich 10 minutach pieczenia.
  7. Podawaj schab ze śliwką pokrojony w plastry, polany sosem.
Schab ze śliwką przepis siostry Anastazji
canva.com

Warianty przepisu na schab ze śliwką

Schab ze śliwką można przygotować na wiele sposobów. Przedstawiamy dwa warianty tego przepisu, które również z pewnością przypadną Wam do gustu.

Schab ze śliwką i morelami

Przepis na soczysty schab z morelami siostry Anastazji różni się od klasycznego przepisu głównie dodatkiem moreli.

Reklama

Dzięki temu mięso zyskuje nieco słodszego smaku, który świetnie komponuje się z jego soczystością.

Schab ze śliwką w marynacie paprykowej

Drugi wariant to schab ze śliwką w marynacie paprykowej. Przepis ten nadaje daniu nieco pikantnego smaku, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bardziej wyrazistych potraw.

Porady siostry Anastazji

Jakie mięso wybrać do schabu ze śliwką?

Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się schab bez kości. Pamiętajcie, że mięso powinno być świeże i pozbawione błon oraz żyłek.

Reklama

Dobrym rozwiązaniem będzie zakup mięsa u sprawdzonego rzeźnika.

Jakie śliwki wybrać do przepisu?

Do schabu ze śliwką najlepiej sprawdzą się suszone śliwki bez pestek. Jeśli jednak wolicie bardziej wyraźny smak, możecie zdecydować się na śliwki kalifornijskie.

Czy można zamienić śliwki na inne suszone owoce?

Tak, śliwki można zastąpić innymi suszonymi owocami, takimi jak morele czy żurawina. Taka zmiana wprowadzi nowe smaki do potrawy, ale równie dobrze będzie komponować się z mięsem.

Jak długo piec schab ze śliwką?

W piekarniku nagrzanym do 200 stopni C schab pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze przez około 50 minut. Warto jednak kontrolować mięso podczas pieczenia, ponieważ czas może się nieco różnić w zależności od wielkości schabu i mocy piekarnika.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama