Canva

Sałatka ziemniaczana do grilla. Dodatek idealny!

Co można podać do mięsa z grilla? Oczywiście sałatkę ziemniaczaną! Jest pyszna, sycąca i trudno wyobrazić sobie grillowanie bez niej. To danie świetnie sprawdzi się jako dodatek. Ta sałatka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i nie potrzeba dodawać do niej żadnych wyszukanych składników. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Ziemniaki to podstawa

Przy kupowaniu ziemniaków, warto zwrócić uwagę, żeby nadawały się na sałatkę. Poszczególne rodzaje ziemniaków różnią się między sobą i są przeznaczone do innych celów, na przykład gotowania, pieczenia, smażenia.

Sałatkowe odmiany ziemniaków to: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Są wilgotne, mają mało skrobi, nie rozpadają się przy gotowaniu. A co najważniejsze, są dość twarde.

Canva

Sałatka ziemniaczana — królowa grillowania

Najlepiej połączyć ją z mięsem, na przykład karkówką z grilla. Będzie idealnie dopełniała jej smak.

Trzeba pamiętać, żeby zabrać się za przygotowanie sałatki wcześniej. Nie ma przy niej dużo pracy. Trzeba jednak ugotować i wystudzić ziemniaki, a to zajmuje trochę czasu.

Sałatka ziemniaczana — jakie składniki będą potrzebne?

Poniżej znajduje się zestaw najbardziej tradycyjnych składników na sałatkę ziemniaczaną. Można go jednak modyfikować i dodawać takie produkty jak na przykład jajko, łosoś, suszone pomidory bądź awokado.

  • 8 ziemniaków
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 małej cebuli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
Canva

Jak krok po kroku przygotować sałatkę ziemniaczaną

Ziemniaki należy obrać, a następnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już gotowe, powinno się je odcedzić i odstawić na bok, do ostygnięcia.

Wystudzone ziemniaki powinno pokroić się w kostkę.

Następny krok to przygotowanie sosu. Jogurt trzeba wymieszać z majonezem i 1 łyżką szczypiorku (pozostały szczypiorek powinno się odłożyć do dekoracji).

Cebulę trzeba bardzo drobno posiekać. To samo zrobić z ogórkami konserwowanymi. Ogórki kiszone należy obrać i też posiekać. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowy sos wymieszać z pokrojonymi ziemniakami. Sałatkę należy schłodzić lekko w lodówce, a przed podaniem posypać pozostałym szczypiorkiem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł