Schabowe inaczej? Koniec nudy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na schabowe inaczej
Do przygotowania schabowego inaczej potrzebne będą następujące składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie schabowego inaczej krok po kroku:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Kotlety schabowe oprósz solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie obsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Wyjmij kotlety z patelni i odłóż na bok.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż cebula zmięknie.
- Dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.
- Stopniowo dodawaj bulion i mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Przełóż kotlety z powrotem na patelnię, polej sosem i duś przez około 10-15 minut.
- Schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak podawać schabowe inaczej?
Schabowe według naszego przepisu to danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Najczęściej podawane są z ziemniakami, surówką z marchewki i jabłek lub kiszoną kapustą. Można również podać je z ryżem lub kaszą oraz z sałatką z pomidorów i ogórków.
Porady na temat przygotowania schabowego inaczej
- Przed smażeniem kotletów schabowych należy je oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
- Przy smażeniu schabowych inaczej warto użyć mieszanki masła i oleju, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste.
- Do duszenia schabowych inaczej można użyć naczynia z pokrywką, dzięki czemu mięso będzie równomiernie się dusiło i nie straci na soczystości.
- Do przygotowania sosu warto użyć bulionu domowego lub gotowego, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku.
Koniec nudy! Schabowy inaczej!
Schabowe inaczej to smaczne i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom mięsa wieprzowego. Przygotowanie schabowego inaczej nie wymaga wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale również gości. Pamiętajmy, aby oprószyć kotlety solą i pieprzem przed smażeniem, użyć mieszanki masła i oleju oraz dusić mięso w naczyniu z pokrywką. Smacznego!