Sekret idealnej szarlotki? Zrezygnuj z masła!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszną szarlotkę z jabłek
Szarlotka to bez wątpliwości najbardziej ulubione ciasto na polskich stołach. Nasz przepis na ciasto bez masła zawiera alternatywnie olej. Przedstawiamy naszą recepturę na 2 blachy pysznego jabłecznika, który upieczecie błyskawicznie.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 2 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
Szarlotka bez masła krok po kroku
Przygotowanie szarlotki bez masła z olejem jest naprawdę banalnie proste. Na początku zbieramy wszystkie składniki i zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia owoców w kostkę - najlepiej bardzo drobną.
Do miski wrzucamy jajka i ubijamy je na puszystą, gładką masę. W międzyczasie dodajemy cukier. Miksujemy. Zmiksowane jajka łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy olej.
Ciasto łączymy z jabłkami. Masę jabłkową wylewamy na przygotowaną formę do pieczenia i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową szarlotkę podajemy z cukrem pudrem i lodami waniliowymi lub ze świeżymi owocami.