Pixabay.com

Szarlotka biszkoptowa. Lekkie jak puch ciasto bez dodatku tłuszczu!

Szarlotka biszkoptowa to proste ciasto dla wszystkich, którzy nie przepadają za kruchymi ciastami na bazie masła lub po prostu dbają o linię. Proponujemy bardzo prosty przepis na pyszną, puszystą szarlotkę, którą bez problemu upiecze nawet kuchenny żółtodziób. Mąka jest, jabłka też — więc do dzieła!

Składniki na lekką szarlotkę biszkoptową bez tłuszczu

  • 1 kg jabłek antonówek lub szarej renety

  • 3 jajka

  • 1 szklanka mąki

  • 3/4 szklanki cukru 

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie: 

  • tłuszcz i bułka tarta do formy 

  • cukier puder do posypania

Jak upiec szarlotkę biszkoptową bez tłuszczu?

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, wycinamy gniazda nasienne i owoce kroimy w średnią kostkę.

    Canva.com
  2. Przygotowujemy formę na szarlotkę biszkoptową. Jeżeli chcemy, aby ciasto było bez tłuszczu, wybieramy formę silikonową lub tradycyjną, którą wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli odrobina tłuszczu nie robi nam różnicy, zwykłą foremkę smarujemy masłem i oprószamy wnętrze bułką tartą. 

  3. Na dnie przygotowanej formy umieszczamy pokrojone jabłka. 

  4. Całe jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Miksujemy, aż uzyskamy białą, kremową masę.

  5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i porcjami łączymy z ubitymi jajkami.

  6. Ciasto wylewamy na jabłka w foremce.

  7. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45 minut.

  8. Przed podaniem biszkoptową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, ale pyszna jest także bez dodatkowego cukru.

Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł