Taki żurek na święta robiła nasza babcia. Niezapomniany smak od lat
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tradycyjny żurek z jajkiem i kiełbasą - przepis
Do przygotowania tego żurku potrzebne nam będą następujące składniki: 3 białe kiełbasy, 300 g wędzonej kiełbasy, 500 ml zakwasu na żurek, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 2 średnie ząbki czosnku, 1 kapelusz suszonego prawdziwka, 1 średni liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, olej do smażenia; a także - jajka ugotowane na twardo, młotkowany pieprz do posypania.Przygotowanie pysznego żurku z przepisu babci
Przygotowanie - na początek cebulę pokrójmy w kostkę. Zeszklijmy ją na maśle w wysokim garnku. Dodajmy posiekany czosnek. Wszystkie składniki razem przesmażmy. Pamiętajmy o tym, aby nie zrumienić czosnku. Zalejmy 2,1 litra wody. Wrzućmy kapelusz prawdziwka, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Dołóżmy oba rodzaje kiełbas. Całość przykryjmy i gotujmy około 14-17 minut. Ugotowane kiełbasy wyciągnijmy na talerz. Do wywaru wlejmy zakwas.
Przykryjmy i zagotujmy. Kiełbasy pokrójmy w plastry. Następnie je podsmażmy na patelni na odrobinie oleju, aby je zrumienić. Gotowy barszcz przecedźmy. Przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Natomiast jajka obierzmy i pokrójmy. Odłóżmy po kawałku na porcję. Resztę włóżmy do talerzy z plastrami podsmażonej kiełbasy (też odłóżmy po 4 plasterki na porcję). Wlejmy żurek. Ułóżmy na wierzchu plastry kiełbasy, kawałek jajka i posypmy młotkowanym pieprzem. Przepis babci zawsze się sprawdza na Wielkanoc.