Canva.com

Tosty francuskie z dżemem. Wymarzone śniadanie dla prawdziwych łasuchów

Jeśli kochasz słodkie śniadania, ten przepis na tosty francuskie jest właśnie dla Ciebie. Klasyczne tosty z patelni — bez tostera i innych urządzeń. Do tego domowy dżem lub konfitura i śniadanie mistrza-łasucha gotowe!

Tosty francuskie — śniadaniowy klasyk

Tosty francuskie to klasyczne danie śniadaniowe, podawane na słodko, ale także w wersji wytrawnej (np. z jajkiem w koszulce). Tosty na słodko możemy przygotować z chleba tostowego, ale także ze słodkiej chałki, bułeczki maślanej lub innego pieczywa. Jako dodatek często serwujemy dżem morelowy, ale doskonale sprawdzą się także inne słodkie przetwory np. konfitura z wiśni, konfitura z mango lub uwielbiany dżem truskawkowy. Do tostów możemy podać także świeże owoce i delikatnie skropić je syropem klonowym. Polecamy tradycyjny przepis na tosty francuskie

Canva.com

Składniki na tosty francuskie

  • 6 kromek chleba tostowego

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • ulubiony dżem lub konfitura

Tosty francuskie — wykonanie krok po kroku

  1. Jajka wbijamy do płaskiej miski i delikatnie ubijamy. Doprawiamy szczyptą soli i cynamonem. 

  2. Do drugiej miski wlewamy mleko.

  3. Na patelni do smażenia tostów rozgrzewamy masło.

  4. Każdą kromkę chleba tostowego zanurzamy na chwilę w mleku i czekamy, aż chleb dobrze nasiąknie.

  5. Następnie tosty obtaczamy w roztrzepanych jajkach i układamy na gorącej patelni.

  6. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Musimy uważać, żeby kromki się nie przypaliły.

  7. Podajemy z ulubionym dżemem lub konfiturą.

Kochane łasuchy! Życzymy smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł