Wielkanocne babeczki z zaskakującym nadzieniem - musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiosenne, wielkanocne babeczki na słodkim stole z pewnością będą prawdziwym hitem i jesteśmy przekonani, że nikt im się nie oprze. Nasz przepis na tegoroczne święta to babeczki z ajerkoniakiem i pysznym lukrem. Ajerkoniak z przepisu babci smakuje doskonale z ciastami, a także jest pysznym, delikatnym trunkiem do świątecznego biesiadowania.
Składniki na likier jajeczny domowej roboty
Do przygotowania pysznego likieru ajerkoniakowego, który wypełni wnętrze naszych puszystych babeczek potrzebujemy:
- 3/4 l mleka (2%)
- 40 g cukru wanilinowego
- 5 żółtek jaj
- 1 szklanka drobnego cukru
- 250 ml spirytusu
Przygotowanie likieru jest bardzo proste. Na początku zagotowujemy 750 ml mleka i dodajemy do niego cukier wanilinowy. Mieszamy intensywnie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Roztwór mleczny odstawiamy do wychłodzenia.
Następnie ucieramy żółtka z cukrem na delikatną, puszystą i gładką masę. Możemy to zrobić mikserem lub pałką w makutrze, tak jak robiły to przez wieki nasze babcie.
Na koniec do zmiksowanych żółtek dodajemy wystudzone mleko z cukrem. Powoli dolewamy spirytus i miksujemy. Gotowy likier warto odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.
Jak przygotować babeczki z ajerkoniakiem?
'Ajerkoniakowe babeczki lub muffinki są bardzo proste w wykonaniu. Zanim zabierzemy się do pieczenia, przygotujmy poniższe składniki:
- 140 g mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 90 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 ml ajerkoniaku z przepisu babci
- 1 łyżka rumu
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy żółtko oraz jajko. Intensywnie ucieramy na gładką masę. Wlewamy powoli likier jajeczny, rum i mieszamy. Foremki na wielkanocne babeczki wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.