Zapiekanka ryżowa z wołowiną a'la burrito - pyszna propozycja na szybki obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Uwielbiamy burrito!
Burrito to meksykańskie danie, które składa się z tortilli z mąki owiniętej wokół nadzienia mięsnego, sera i innych składników. Istnieje wiele różnych odmian burrito, które różnią się składnikami i wielkością. Burrito można jeść na gorąco lub na zimno. Nazwa „burrito” pochodzi od hiszpańskiego słowa „buro”, co oznacza „rurkę”.
Uwielbiamy burrito, dlatego chętnie podzielimy się z wami pysznym przepisem na zapiekankę z wołowiną oraz ryżem. Ryż jest niezwykle ważny w codziennej, zdrowej diecie. Ryż jest podstawowym pożywieniem w wielu krajach azjatyckich i był spożywany od wieków. Jest pełnoziarnisty, co oznacza, że ma trzy warstwy otrębów ryżowych, zarodek, i bielmo. Warstwa otrębów zawiera większość błonnika ryżu, a warstwy zarodków i bielma zawierają większość składników odżywczych ryżu. Ryż ma wiele zalet zdrowotnych, ponieważ jest wysoki w mangan, selen, fosfor i magnez. Zawiera również witaminy z grupy B i tiaminę.
Pyszny przepis na szybki obiad z niczego
Najpierw zagotowujemy wodę, a następnie dodaj do garnka ryż i sól. Gdy woda zacznie się ponownie gotować, zmniejszamy ogień do niskiego poziomu i gotujemy przez około 20 minut.
Zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy na kilka minut, zanim przeniesiemy ryż do naczynia do naczynia żaroodpornego. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, ser, natkę pietruszki, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól i pieprz. Dodajemy jalapeno oraz podpieczoną wołowinę. Wszystko wlewamy bezpośrednio na ryż w naczyniu do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Fahrenheita.