Żeberka duszone rozpływające się w ustach!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować żeberka duszone?
Zeberka duszone to danie, które wymaga nieco więcej czasu niż np. smażenie na patelni, ale warto poświęcić mu kilka godzin, aby uzyskać miękkie i soczyste mięso. Istnieje kilka sposobów na to, jak przygotować żeberka duszone. Poniżej przedstawiamy jeden z nich.
Przepis na duszone żeberka
Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1-1,5 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 duża biała cebula
- 2 duże listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- otarty olej
Przygotowanie:
- Żeberka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.
- Cebulę obrać i pokroić w grube półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć partiami mięso na złoty kolor.
- Do garnka wlać litr wody i dodać żeberka, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Jakie dodatki sprawdzą się do żeberek duszonych?
Żeberka duszone to danie, które najlepiej smakuje podane z dodatkami. Do tego dania doskonale pasują ziemniaki, z którymi najlepiej podać duszone żeberek i sos, który powstał podczas gotowania mięsa. Ziemniaki można ugotować, zrobić puree lub podsmażyć na patelni. Doskonale sprawdza się też surówka z kiszonej kapusty, która odświeża smak tego ciężkiego dania i łagodzi smak tłuszczu.
Żeberka rozpływające się w ustach
Żeberka duszone to danie, które wymaga nieco więcej czasu i uwagi w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu kilka godzin, aby uzyskać miękkie i soczyste mięso. Istnieje kilka sposobów na to, jak przygotować żeberka duszone, ale w zasadzie opierają się one na tym samym sposobie gotowania. Najlepiej podawać duszone żeberka z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty