Canva

Pieczone ziemniaki jak u babci! Sekret tkwi w przyprawach

Czy potrafisz przyrządzić najlepsze ziemniaki pieczone w piekarniku? To nic trudnego, a to danie może stanowić zarówno główny posiłek, jak i dodatek do mięsa czy ryby. Ważne jest jednak nie tylko samo pieczenie, ale i wybrane przyprawy.

Ziemniaki pieczone w piekarniku — jakie przyprawy są najlepsze?

Przygotuj idealną mieszankę, a ziemniaki będą obłędne, dodaj:

  • słodką paprykę w proszku
  • pieprz
  • sól
  • rozmaryn
  • czosnek (całe ząbki, trzeba je rozgnieść)
  • majeranek
  • gałkę muszkatołową
  • rozmaryn

Ziemniaki jak u babci — składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mieszanka przypraw
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
Canva

Ziemniaki pieczone w piekarniku — przepis

  1. Ziemniaki obierz i umyj.
  2. Pokrój je na ćwiartki.
  3. Wrzuć ziemniaki do wody, gotuj je przez kwadrans.
  4. Olej wymieszaj z przyprawami.
  5. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  6. Dodaj czosnek do marynaty.
  7. Natrzyj ziemniaki marynatą.
  8. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  9. Włóż ziemniaki do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
  10. Przykryj naczynie.
  11. Włącz termoobieg.
  12. Piecz je 30 minut.
  13. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie.

Jakie danie można zrobić z pieczonych ziemniaków?

Zrób tartę!

  1. Kup gotowe ciasto francuskie.
  2. Połóż na to boczek.
  3. Na boczek połóż pieczone ziemniaki.
  4. Wymieszaj śmietanę z tartym serem, solą i pieprzem.
  5. Zalej wszystko.
  6. Zapiecz w piekarniku.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł