canva.com

Ziemniaki z grilla w folii: Co je wyróżnia od innych?

Ziemniaki z grilla w folii to pyszne, sycące danie, które można przygotować na różne sposoby. Przedstawiamy przepisy na ziemniaki z grilla z czosnkiem i rozmarynem, ziemniaki faszerowane oraz ziemniaki z boczkiem. Dowiedz się, jak przygotować ten smakowity dodatek do grillowanych potraw!

Przygotowanie ziemniaków do grillowania w folii

Wybór odpowiednich ziemniaków

Wybierając ziemniaki do grillowania, warto postawić na młode, małe lub średniej wielkości ziemniaki o jednolitej wielkości. Wtedy wszystkie ziemniaki będą się równomiernie piec i będą miękkie w środku.

Umycie i pokrojenie ziemniaków

Przed grillowaniem ziemniaki należy dokładnie umyć, nie obierając ich ze skórki. Można je również naciąć w różne wzory (np. krzyżyk) lub pokroić w plastry lub ćwiartki, aby uzyskać różne efekty smakowe i wizualne.

canva.com

Metody grillowania ziemniaków w folii

Ziemniaki grillowane w całości

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Wtedy na ruszcie powinny spędzić 20 minut. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości, 6 łyżeczek masła, szczypiorek do podania, sól i pieprz.

Ziemniaki z grilla w ziołach

Takie ziemniaki z grilla w folii aluminiowej najlepiej będą smakować, jeśli je uprzednio ugotujemy, a następnie potniemy w plasterki i natrzemy olejem. Potem wystarczy je posypać przyprawami (np. papryką ostrą i czosnkiem) i dodać zioła (np. szałwię, bazylię), zawinąć w folię i wrzucić na grill

Ziemniaki z grilla z czosnkiem i rozmarynem

Czosnek kroimy w plasterki, a rozmaryn rozcieramy w moździerzu. Plasterki czosnku wkładamy pomiędzy cząstki ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami. Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy ok. 30 min. Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.

canva.com

Ziemniaki z grilla z boczkiem

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 łyżeczki masła
  • 8 plastrów boczku
  • sól
  • rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i osusz ziemniaki.
  2. Natnij ziemniaki co 3-5 mm do 3/4 głębokości.
  3. Wysmaruj ziemniaki masłem i posól.
  4. Owiń każdego ziemniaka plasterkiem boczku.
  5. Owiń ziemniaki w folię aluminiową.
  6. Grilluj ziemniaki na ruszcie przez około 40-50 minut, aż będą miękkie.
  7. Podawaj gorące, posypane świeżym rozmarynem.

Porady i wskazówki

Jak przyśpieszyć pieczenie ziemniaków na grillu?

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Wystarczy 10 minut. Wtedy na ruszcie powinny spędzić 20 minut.

Przyprawy do ziemniaków z grilla

Grillowane ziemniaki dobrze komponują się z ziołami: tymiankiem, rozmarynem, bazylią, koperkiem czy majerankiem. Można nimi posypać kartofle przed zapiekaniem albo zmieszać przyprawy z olejem, a następnie taką marynatą pokryć ziemniaki i pozostawić na kwadrans.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł