Fasolka po bretońsku w brązowym glinianym garnuszku
canva.com

Fasolka po bretońsku nie ma sobie równych!

Jeśli jesteś miłośniczką kuchni polskiej, na pewno nie raz spotkałaś się z pysznym daniem jakim jest fasolka po bretońsku. To jedno z najpopularniejszych dań w naszym kraju, które z powodzeniem można podawać na obiad lub kolację.
Reklama

Czym jest fasolka po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to danie, które składa się z gotowanej lub duszonej białej fasoli, podduszonej z sosem pomidorowym i różnymi dodatkami. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się wędzony boczek, kiełbasę, cebulę, czosnek oraz przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, pieprz czy sól. Dzięki temu fasolka po bretońsku jest pełna smaku i aromatu, a jednocześnie bardzo sycąca i pożywna.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

Przygotowanie fasolki po bretońsku nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak przygotować pyszną i zdrową fasolkę po bretońsku:

Składniki:

  • 400 g białej fasoli "Piękny Jaś"
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 g wędzonego boczku (lub parzonego)
  • ok. 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej)
  • 2 średnie cebule - ok. 200 g
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 12 godzin do namoczenia.
  2. Następnie fasolę odcedzić, przepłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą (ok. 1,5 litra) i dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1-2 godziny, aż fasola będzie miękka.
  3. W osobnym garnku podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  4. Dodać do cebuli i czosnku wędzony boczek pokrojony w kostkę oraz kiełbasę pokrojoną w plastry. Całość podsmażyć na złoty kolor.
  5. Następnie dodać do mięsa passatę pomidorową i dusić jeszcze przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  6. Gotową fasolę odcedzić i dodać do duszonego mięsa razem z 1/2 szklanki wywaru spod fasoli.
  7. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-15 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  8. Na koniec doprawić fasolkę po bretońsku solą i pieprzem do smaku, a także dodać łyżeczkę majeranku.
Fasolka po bretońsku na białym talerzu
canva.com

Jakie właściwości ma fasolka po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to danie bardzo pożywne i wartościowe pod względem odżywczym. Fasola jest bogata w białko roślinne, węglowodany, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, potas czy fosfor.

Reklama

Boczek i kiełbasa to źródło białka zwierzęcego, a także tłuszczów nasyconych, dlatego warto spożywać fasolkę po bretońsku z umiarem i w ramach zbilansowanej diety.

Fasolka po bretońsku - zdrowe danie na każdą okazję

Fasolka po bretońsku to pyszne i zdrowe danie, które z powodzeniem można podawać na obiad lub kolację. Aby przygotować pyszną fasolkę po bretońsku, warto postawić na dobrej jakości składniki i przestrzegać przepisu krok po kroku. Gotowa fasolka po bretońsku może być podawana z dodatkiem świeżych warzyw lub pieczywa. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama