Tarta z pieczarkami z wykrojonym kawałkiem na drewnianym blacie
canva.com

Tarta z pieczarkami: Idealne danie na kolację!

Czy wiesz, że tarta z pieczarkami to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, jakie możesz przygotować? Jeśli jeszcze nie znałaś tego przepisu, to koniecznie musisz go wypróbować. W tym artykule podpowiemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszną tartę z pieczarkami, jak ją podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad.
Reklama

Przepis na tartę z pieczarkami

Oto przepis na prostą tartę z pieczarkami:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany 18%
  • 100g startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Wyłóż ciasto francuskie na formę do tarty, a następnie nakłuj je widelcem.
  3. Piecz ciasto w piekarniku przez około 10 minut.
  4. W międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój je w plastry.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  6. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty.
  7. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut.
  8. Wymieszaj jajka z śmietaną, solą i pieprzem.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż na nie pieczarki.
  10. Wylej jajka z śmietaną na pieczarki.
  11. Posyp tartę startym serem.
  12. Piecz tartę przez około 20-25 minut, aż do momentu, gdy ser się rozpuści i zbrązowieje.
  13. Podawaj na ciepło.
Tarta z pieczarkami
canva.com

Jak podawać tartę z pieczarkami?

Tarta z pieczarkami to danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Najlepiej podawać ją na ciepło, gdyż wtedy smakuje najlepiej.

Reklama

Możesz ją podać samodzielnie lub jako dodatek do sałatki lub zupy. Jeśli chcesz, możesz posypać ją świeżymi ziołami lub dodatkowo podać kwaśną śmietanę.

Udana tarta? Poznaj te triki

  • Jeśli nie lubisz ciasta francuskiego, możesz zastąpić je ciastem kruchym.
  • Jeśli chcesz, aby tarta była bardziej sycąca, możesz dodać do niej pokrojone w kostkę wędliny lub boczek.
  • Jeśli nie masz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem naturalnym lub mlekiem.
  • Jeśli chcesz, aby tarta była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej suszone zioła, takie jak oregano czy bazylia.
Tarta z pieczarkami - jeden kawałek tarty leży na górze
canva.com

Tarta jak ze snów

Tarta z pieczarkami to proste i smaczne danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie jej nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli.

Pamiętaj o podawaniu jej na ciepło oraz eksperymentuj z dodatkami, aby uzyskać jeszcze lepszy smak. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama