Masz ochotę na zdrową przekąskę? Oto pomysł na pomidory faszerowane z zaskakującym składnikiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na zimno wykorzystamy na przykład farsz z jajek, warzyw i majonezu, podobny do tego z sałatek jarzynowych. Pomidory możemy również faszerować w inny sposób i później zapiekać - to wersja na ciepło.
Orientalny farsz do pomidorów
- W tym przepisie wykorzystamy wersję nieco bardziej słodką i orientalną: zastosujemy ryż, rodzynki, migdały oraz szafran.
- Pomidory warto jeść nie tylko dlatego, że mają powszechne zastosowanie, ale też z wielu innych powodów: są bardzo smaczne i bardzo zdrowe, działają przeciwrakowo, znajdziemy w nich moc witamin oraz ważnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych.
- Podobnie jest z rodzynkami, które mają wiele zdrowotnych właściwości - są źródłem jodu, mogą obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec próchnicy i cukrzycy, stanowią również dobry zastrzyk energii. Warto zatem włączyć je do swojej diety i spożywać regularnie.
Składniki na faszerowane pomidory
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: cztery pomidory, 150 g ugotowanego ryżu, cebula, łyżka rodzynek, łyżka migdałów, dwie łyżki masła, szczypta szafranu oraz sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie faszerowanych pomidorów
Wykonanie potrawy zaczynamy od umycia i osuszenia pomidorów. Następnie odkrawamy górę każdego pomidora i wydrążamy wnętrze. Oprószamy wewnętrzną stronę pomidorów solą i kładziemy na papierowym ręczniku odciętym w dół.
Miąższ pomidorów miksujemy. Rodzynki myjemy, migdały obieramy i siekamy. Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle, dodajemy miąższ, ryż, rodzynki, migdały, szafran. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pomidory wypełniamy farszem, przykrywamy odciętymi wcześniej górnymi warstwami, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Smacznego!