Pomidory
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Masz ochotę na zdrową przekąskę? Oto pomysł na pomidory faszerowane z zaskakującym składnikiem

Pomidory możemy w kuchni wykorzystać na rozmaite sposoby: sprawdzą się idealnie jako składnik zup, sałatek lub jako dodatek do ryb, kotletów czy pieczonych mięs. Możemy z nich przygotować także przepyszne przekąski i przystawki. Jednym z takich dań będą pomidory faszerowane, które możemy podać zarówno na zimno, jak i ciepło.
Reklama

Na zimno wykorzystamy na przykład farsz z jajek, warzyw i majonezu, podobny do tego z sałatek jarzynowych. Pomidory możemy również faszerować w inny sposób i później zapiekać - to wersja na ciepło.

Orientalny farsz do pomidorów

  • W tym przepisie wykorzystamy wersję nieco bardziej słodką i orientalną: zastosujemy ryż, rodzynki, migdały oraz szafran.
  • Pomidory warto jeść nie tylko dlatego, że mają powszechne zastosowanie, ale też z wielu innych powodów: są bardzo smaczne i bardzo zdrowe, działają przeciwrakowo, znajdziemy w nich moc witamin oraz ważnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych.
  • Podobnie jest z rodzynkami, które mają wiele zdrowotnych właściwości - są źródłem jodu, mogą obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec próchnicy i cukrzycy, stanowią również dobry zastrzyk energii. Warto zatem włączyć je do swojej diety i spożywać regularnie.

Składniki na faszerowane pomidory

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: cztery pomidory, 150 g ugotowanego ryżu, cebula, łyżka rodzynek, łyżka migdałów, dwie łyżki masła, szczypta szafranu oraz sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie faszerowanych pomidorów

Wykonanie potrawy zaczynamy od umycia i osuszenia pomidorów. Następnie odkrawamy górę każdego pomidora i wydrążamy wnętrze. Oprószamy wewnętrzną stronę pomidorów solą i kładziemy na papierowym ręczniku odciętym w dół.

Reklama

Miąższ pomidorów miksujemy. Rodzynki myjemy, migdały obieramy i siekamy. Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle, dodajemy miąższ, ryż, rodzynki, migdały, szafran. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pomidory wypełniamy farszem, przykrywamy odciętymi wcześniej górnymi warstwami, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama