Lekka i chrupiąca fit sałatka z buraków ćwikłowych, podana  w eleganckiej szklance z dodatkiem kiszonego ogórka
Canva.com

Fit sałatka z buraków. Pasuje nie tylko do obiadu

Jeżeli lubisz buraki jako dodatek obiadowy lub samodzielne danie, ta sałatka jest dla Ciebie. Pasuje nie tylko do tradycyjnego kotleta lub pieczeni. Sałatka buraczana świetnie podkreśli smak śledzi po wiejsku lub matiasów. Sprawdzi się przy pasztetach, zimnych mięsach i wędlinach. Oczywiście jest stworzona do dań wegetariańskich — roślinnych burgerów, zapiekanek i zwykłych kanapek. Pyszna, lekka, chrupiąca, delikatnie pikantna!
Reklama

Z jakich buraków robimy sałatkę?

Tę bardzo lekką i zdrową sałatkę możemy przygotować z buraków gotowanych w wodzie, pieczonych w piekarniku lub gotowanych na parze. Trzecia opcja jest szczególnie polecana, dla wszystkich dbających o linię. Poza tym gotowanie drobno pokrojonych buraków na parze zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego sałatkę w tej wersji można przygotować w ostatniej chwili. Oto przepis na pyszną sałatkę z buraków na parze z dodatkiem jabłka i chrzanu.

Fit sałatka z buraków gotowanych na parze — składniki

  • 500 g buraków ćwikłowych

  • 1 winne jabłko

  • 1 mały jogurt naturalny 0% (typu greckiego) 

  • 1 łyżka tartego chrzanu 

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta mielonego kminku

  • szczypta mielonego ziela angielskiego

  • szczypta cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Świeże buraki i warzywa pokrojone w słupki, przygotowane do gotowania na parze
Canva.com

Przygotowanie fit sałatki z buraków na parze

  1. Buraki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki (w zapałki). Wrzucamy je na sitko naczynia do gotowania na parze i parujemy ok. 3 minuty. Jeżeli nie mamy takiego garnka, buraki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku i po wystudzeniu kroimy w słupki.

  2. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub słupki. Wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłka dodajemy buraczane słupki.

  3. Przygotowujemy sos jogurtowy. Wszystkie składniki (jogurt, chrzan i przyprawy) umieszczamy w niewielkim słoiku, zakręcamy go i mieszamy przez potrząsanie.

  4. Sosem polewamy buraki z jabłkiem i mieszamy sałatkę

  5. Przed podaniem warto schłodzić ją ok. 20 minut w lodówce.

To wszystko. Lekka sałatka z buraków jest gotowa do schrupania. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama