Kapusta z grochem i ziemniakami
canva.com

Smaczne i sycące danie z polskiej kuchni: kapusta z grochem i ziemniakami

Kapusta z grochem i ziemniakami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością. Jest to pożywne i sycące danie, idealne na zimowe dni. Zdradzamy przepis na kapustę z grochem i ziemniakami, podpowiemy jak ją podawać oraz przedstawimy ciekawostki na temat tego dania.
Reklama

Przepis na kapustę z grochem i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 300 g grochu
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj groch: namocz go w wodzie przez około 12 godzin, a następnie ugotuj do miękkości.
  2. W garnku rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  3. Dodaj kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i dusz przez około 30 minut na małym ogniu.
  4. Dodaj ugotowany groch i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszaj i dusz przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Podawaj na ciepło.
kapusta z grochem w szarym talerzu z widelcem
canva.com

Właściwości zdrowotne

Kapusta z grochem i ziemniakami to danie bogate w składniki odżywcze. Kiszoną kapustę można uznać za naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Groch natomiast jest źródłem białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B. Ziemniaki dostarczają organizmowi węglowodanów, błonnika oraz witaminy C.

Reklama

Wartości odżywcze dla 1 porcji (przygotowany przepis dla 4 osób):

  • Kalorie: 318 kcal
  • Białko: 14,5 g
  • Tłuszcz: 5,9 g
  • Węglowodany: 52,6 g
  • Błonnik: 16,5 g

Porady i ciekawostki - kapusta z grochem i ziemniakami

  • Kapusta z grochem i ziemniakami to danie samo w sobie bardzo sycące, dlatego warto podawać je z chlebem lub kaszą. Można również dodać do niego kiełbasę lub boczek, co zwiększy jego wartość smakową.
  • Przygotowując kapustę z grochem i ziemniakami, warto pamiętać o długim czasie gotowania, dzięki czemu danie nabierze intensywnego smaku.
  • Jeśli nie lubisz kwaśnej kapusty, możesz ją przed duszeniem sparzyć wrzątkiem, co zmniejszy jej kwaśność.
  • Do gotującego się grochu warto dodać liść laurowy, który pozytywnie wpłynie na trawienie.
  • Kapusta z grochem i ziemniakami to tradycyjne danie wigilijne w niektórych regionach Polski.
  • W niektórych przepisach do kapusty z grochem i ziemniakami dodaje się również suszone grzyby lub kiełbasy.
  • W niektórych regionach Polski kapustę z grochem i ziemniakami podaje się z młodymi ziemniakami, które są delikatniejsze w smaku.

Polska tradycja na talerzu: kapusta z grochem i ziemniakami

Kapusta z grochem i ziemniakami to pożywne i sycące danie, które warto przygotować na zimowe dni. Jest to również danie bogate w składniki odżywcze, takie jak białko roślinne, błonnik oraz witaminy. Przygotowanie kapusty z grochem i ziemniakami wymaga czasu, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud. Można ją podawać z chlebem lub kaszą, a do gotującego się grochu warto dodać liść laurowy, który pozytywnie wpłynie na trawienie.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama