Żeberka duszone z ziemniaczkami na białym talerzu
canva.com

Żeberka duszone rozpływające się w ustach!

Żeberka wieprzowe to mięso, które uwielbia większość z nas. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale jednocześnie wymagająca w przyrządzeniu potrawa. Żeberka duszone to jedno z najchętniej wybieranych dań, które jednak nie zawsze wychodzi nam tak, jakbyśmy chcieli. W tym artykule przedstawimy Ci kilka sposobów na to, jak przygotować żeberka duszone tak, aby były miękkie, soczyste i aromatyczne. Dowiesz się także, jakie dodatki sprawdzą się w tym daniu oraz jakie przepisy warto wypróbować.
Reklama

Jak przygotować żeberka duszone?

Zeberka duszone to danie, które wymaga nieco więcej czasu niż np. smażenie na patelni, ale warto poświęcić mu kilka godzin, aby uzyskać miękkie i soczyste mięso. Istnieje kilka sposobów na to, jak przygotować żeberka duszone. Poniżej przedstawiamy jeden z nich.

Żeberka duszone w sosie własnym w naczyniu do zapiekania
canva.com

Przepis na duszone żeberka

Składniki:

  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1-1,5 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 duże listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • otarty olej

Przygotowanie:

  1. Żeberka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem.
  2. Cebulę obrać i pokroić w grube półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć partiami mięso na złoty kolor.
  4. Do garnka wlać litr wody i dodać żeberka, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
  5. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Żeberka duszone z ziemniaczkami na białym talerzu
canva.com

Jakie dodatki sprawdzą się do żeberek duszonych?

Żeberka duszone to danie, które najlepiej smakuje podane z dodatkami. Do tego dania doskonale pasują ziemniaki, z którymi najlepiej podać duszone żeberek i sos, który powstał podczas gotowania mięsa. Ziemniaki można ugotować, zrobić puree lub podsmażyć na patelni. Doskonale sprawdza się też surówka z kiszonej kapusty, która odświeża smak tego ciężkiego dania i łagodzi smak tłuszczu.

Reklama

Żeberka rozpływające się w ustach

Żeberka duszone to danie, które wymaga nieco więcej czasu i uwagi w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu kilka godzin, aby uzyskać miękkie i soczyste mięso. Istnieje kilka sposobów na to, jak przygotować żeberka duszone, ale w zasadzie opierają się one na tym samym sposobie gotowania. Najlepiej podawać duszone żeberka z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama