nalewka z aronii

Nalewka z aronii – przepis na leczniczą nalewkę na spirytusie

Nalewka z aronii to bezsprzecznie jedna z najsmaczniejszych nalewek, którymi warto uzupełnić spiżarnie tuż przed sezonem jesienno-zimowym. Łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa nalewka posiadająca wiele leczniczych właściwości. Przetwory z aroni są naturalnym lekarstwem zapobiegającym chorobom takim jaj nadciśnienie czy miażdżyca. Przepis na aroniówkę możesz modyfikować do woli dodając do niej inne zdrowe owoce.
Reklama

Nalewka z aronii – przepis na aroniówkę ze świeżych owoców

Domowe owocowe nalewki (malinówka, pigwówka, wiśniówka) to nie tylko uzupełnienie towarzyskich spotkań w gronie najbliższych przyjaciół lub rodziny, ale i istotne wsparcie w jesienno-zimowej profilaktyce dbania o odporność. Zbiór owoców aronii zaczyna się w połowie sierpnia i trwa mniej więcej do trzeciego tygodnia września. To więc odpowiedni czas na przygotowanie aroniówki, która będzie gotowa do spożycia w ciągu kilku tygodni. Dobrą informacją jest też oczywiście to, iż nalewka aroniowa może być przygotowana z mrożonych owoców.
owoce aronii gotowe do zbioru
canva.com

Lecznicza nalewka na spirytusie – składniki

  • 2 kg aronii
  • 0,5 kg cukru (dodaj 1 kg jeśli preferujesz słodkie nalewki)
  • pół litra spirytusu rektyfikowanego 95%
  • 0,5 l wody
  • korzeń imbiru średniej wielkości
  • jedna cytryna
  • Tradycyjna nalewka z aronii – przygotowanie

    1. Świeże owoce aronii opłucz w zimnej wodzie, a następnie wsyp je do szklanego naczynia lub woreczka i umieść w zamrażalniku na minimum 12 godzin. Zamrożone owoce przełóż do garnka i zalej jedną szklanką wody
    2. Nakryte pokrywką naczynie zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz go do minimum i pozostaw na ok. 25 minut. Postaraj się co jakiś czas przemieszać zawartość garnka, by owoce aronii nie uległy przypaleniu
    3. Zagotowany wywar z owoców należy odstawić w chłodne miejsce do czasu całkowitego wystygnięcia. Następnym krokiem jest oddzielenie soku od rozgotowanych owoców - do tego celu najlepiej użyć drobnego sitka lub gazy. Otrzymaną ciecz odstaw na bok, a do owocowej pulpy zetrzyj średni korzeń imbiru, dodaj cukier (0,5-1,0 kg) i trzy szklanki letniej wody
    4. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i postaw na płomień średniej wielkości. Gdy owoce ponownie się zagotują, zmniejsz moc palnika i pozwól zawartości naczynia delikatnie bulgotać. Gdy wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą, a syrop stanie się jeszcze bardziej gęsty, zdejmij naczynie z kuchenki i odstaw do całkowitego ostygnięcia
    5. Letni syrop z aronii i cukru należy znów przecedzić przez sitko lub gazę. Oddzielony od resztek owoców gęsty ekstrakt połącz z przygotowanym wcześniej sokiem z aronii. Do mieszanki wyciśnij sok z jednej cytryny i wlej pół litra spirytusu ratyfikowanego 95%. Roztwór bardzo dokładnie wymieszaj, przelej do butelek i odstaw do leżakowania w chłodne ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie gotowa do spożycia za ok. 3-4 miesiące, jednak minimalny czas odpoczynku to zaledwie 5 tygodni. Oczywiście im dłuższe leżakowanie, tym bardziej intensywny smak i aromat
    nalewka aroniowa gotowa do spożycia i owoce aronii
    canva.com

    Nalewka z aronii – na co pomaga

    Dzięki właściwościom przeciwutleniającym owoców aronii regularne spożywanie nalewki wspomoże organizm między innymi w:
  • poprawie odporności
  • redukcji stanów zapalnych
  • leczeniu infekcji organizmu
  • uzupełnieniu witamin: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C i E
  • walce z przesileniem jesiennym
  • Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama