Surówka z kiszonej kapusty – fit przepisy na grilla i do obiadu [Zdrowa surówka]

Surówka z kiszonej kapusty to smaczny, prosty w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do obiadu lub dań z grilla. W majowy weekend sprawdzi się idealnie. Kapusta kiszona posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego też oprócz tego, że dobrze smakuje, to również wzmacnia odporność organizmu. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Zdrowe surówki i sałatki są świetnym uzupełnieniem zarówno obiadowych dań, jak i doskonałym dodatkiem do potraw z grilla. Oczywiście jednym z ich najważniejszych atutów jest szybkość przygotowania. Nawet z najprostszych składników można przygotować smaczną sałatkę. Gdy jednak masz pod ręką kiszoną kapustę, to koniecznie przygotuj klasyczną surówkę z kiszonej kapusty! Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • jedno jabłko
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • Przygotowanie:
  • Wypłukaną i dobrze odsączoną kapustę należy drobno pokroić i wrzucić do dużej miski
  • Obrane jabłko oraz marchewki zetrzeć na grubych oczkach, natomiast cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do miski z kapustą
  • Dodać 2 łyżki oleju lub oliwy, doprawić do smaku i wszystko dokładnie wymieszać
  • Gotowa surówka z kiszonej kapusty przed podaniem powinna postać przez ok. 2 godziny dla uzyskania lepszych walorów smakowych
  • canva.com

    Przepis na surówkę z kiszonej kapusty inaczej

    Klasyczne potrawy mają swój urok, jednak czasem warto spróbować czegoś nowego lub nieco zmodyfikować znane już przepisy. Surówka z kiszonej kapusty z rukolą to nietypowe, lecz bardzo smaczne połączenie. Dodatkowo suszone pomidory i oliwki jeszcze bardziej podkreślają jej wyjątkowość. Składniki:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • jedno opakowanie rukoli
  • drylowane czarne oliwki 40 g
  • suszone pomidory w oleju 50 g
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:
  • Rukolę wrzuć do dużej miski i dodaj pociętą (nie za cienko) kapustę kiszoną
  • Oliwki pokrój w oczka, natomiast suszone pomidor w paski, a następnie wrzuć do miski z rukolą i kapustą
  • Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Dla uzyskania większej głębi smakowej warto pozostawić przygotowaną surówkę na czas przegryzienia się skłądników
  • Surówka z kiszonej kapusty – źródło witamin i minerałów

    Kiszona kapusta od wielu lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wpływa pozytywnie między innymi na układ trawienny i wzmacnia odporność organizmu. Warto zatem spożywać ją w okresie jesienno-zimowym. Oprócz tego związki zawarte w kiszonej kapuście przyczynią się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi oraz wspomogą organizm w walce z chorobami układu krążeniowego. Jedząc regularnie surówki z kiszonej kapusty, dostarczysz organizmowi wiele cennych witamin i minerałów takich jak:
  • witamina C
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • błonnik
  • witaminy z grupy B
  • Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł