Canva.com

Śniadanie wielkanocne: 3 przepisy na zimne sosy do jajek i wędlin

Śniadanie wielkanocne to dla niektórych prawdziwa uczta. Nasze stoły pełne są jajek oraz pysznych wędlin i mięs na zimno. Do tych smakołyków warto podać oryginalny sos na zimno, który podkręci smak wielkanocnych specjałów. Oto nasze propozycje do świątecznego menu — dip jogurtowo-miętowy, dip z koprem włoski i sos jogurtowo-pomidorowy.

Dip jogurtowy — dodatek nie tylko od święta

Dip to wyrazisty w smaku zimny sos, przygotowany na bazie śmietany, twarogu lub gęstego jogurtu. Możemy dodać także majonez. Dipy podajemy do mięsa (na ciepło i na zimno), wędlin, pasztetów, ryb, jajek, dań z grilla oraz warzyw. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają oryginalnym dodatkom w postaci przypraw, świeżych i suszonych ziół i drobno posiekanych warzyw. Takie lekkie zimne sosy świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielkanocnego śniadania i urozmaicą smak dań, które tradycyjnie podajemy z chrzanem. 

Canva.com

Dip jogurtowo-miętowy z orzechami laskowymi

  • 1 pęczek świeżej mięty

  •  ½ pęczka świeżej natki pietruszki

  • 50 g orzechów laskowych (bez skórek)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1 szczypta cukru

  • sól i biały pieprz do smaku

Orzechy laskowe obieramy z ciemnej skórki i drobno siekamy lub rozdrabniany blenderem. Do kielicha blendera lub głębszej miski wrzucamy posiekaną miętę i natkę pietruszki, dodajemy rozdrobnione orzechy, wlewamy jogurt i sok z cytryny. Krótko blendujemy pulsacyjnie, aby listki były widoczne w sosie. Doprawiamy solą, cukrem i białym pieprzem. Dip podajemy schłodzony.  

Canva.com

Dip z koprem włoskim, szczypiorkiem i pietruszką

  • 2 pęczki szczypiorku 

  • ½ szklanki posiekanego kopru włoskiego (fenkułu)

  • ½ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • 1 szklanka jogurtu greckiego

  • 1 łyżka majonezu

  • sok z 1 cytryny

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Szczypiorek, natkę pietruszki i koper włoski drobno siekamy. Zieleninę wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę, jogurt grecki i majonez oraz sok i skórkę z cytryny. Składniki sosu dokładnie mieszamy lub bardzo krótko miksujemy. Doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

Canva.com

Sos jogurtowo-pomidorowy z czosnkiem i słodką papryką

  • 150 g jogurtu naturalnego 

  • 1 łyżka gęstego majonezu

  • 1 łyżka ketchupu 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 pomidor (obrany ze skórki i pozbawiony pestek)

  •  sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie sosu zaczynamy od sparzenia pomidora, obrania go ze skórki, pozbawienia pestek i pokrojenia w kostkę. Teraz jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, koncentratem pomidorowym i majonezem. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, posiekane świeże i suszone pomidory i słodką paprykę. Składniki sosu dokładnie mieszamy i całość doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy do lodówki.

Zimne sosy do jajek, wędlin i mięsa nie tylko na Wielkanoc

Do świątecznego śniadania pasują oczywiście wszystkie sosy na bazie chrzanu (tradycyjny sos chrzanowy na ciepło i na zimno oraz klasyczna ćwikła z chrzanem). Sprawdzi się także sos tatarski i wszelkie przepisy na sos czosnkowy — ponadczasowy klasyk. Możemy podać także sosy jogurtowe według własnego pomysłu, przygotowane z wiosenną zieleniną i nowalijkami.

Źródło: Nadia G. “Bitchin’ Kitchen” TV series; “Magazyn Kuchnia”
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł