Canva.com

3 sposoby na perfekcyjnie ugotowane białe szparagi. Zachowają smak i jędrność

Uwielbiamy kremowy i delikatny smak białych szparagów. Niestety, wystarczy chwila nieuwagi i te pyszne warzywa szybko się rozgotowują tracąc cały smak i jędrność. Jakie szparagi wybrać i jak je ugotować, aby zawsze były pyszne? Doradzamy.

Jak wybrać najlepsze szparagi w sklepie lub na targu?

Canva.com

Białe szparagi z łatwością możemy kupić w supermarkecie oraz na targach ze świeżymi warzywami. Ważne jest, abyśmy wybierali takie szparagi, które nie będą miały uszkodzonych główek. Przesuszone, popękane czubki świadczą o tym, że szparagi są po prostu stare i jesteśmy przekonani, że wcale nie będą dobre po ugotowaniu. Jeśli nie możemy od razu po zakupie ich ugotować, to warto włożyć je do miski z zimną wodą na 30 minut, aby nie straciły swojej jędrności.

Szparagi zawsze obieramy bardzo cienko. Idealnym narzędziem do tego jest nożyk rowkowy lub obieraczka do jarzyn. Końcówki odcinamy na wysokości 2 cm. Pyszne szparagi możemy jeść same lub jako dodatek, np. do mięs. To źródło witamin i wartości odżywczych.

Pieczone, a może gotowane?

Canva.com

W wielu restauracjach białe szparagi gotuje się w... piekarniku. Układamy warzywa na blaszce do pieczenia i zalewamy ją wodą. Najlepiej posłodzoną. Na 1 l wody dodajemy 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę cukru. Na wierzch możemy zetrzeć masło, maksymalnie 50 g. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza. Białe szparagi pieczemy przez 45 minut. Warto sprawdzić pod koniec tego czasu za pomocą wykałaczki, czy są odpowiednio miękkie.

Kolejny sposób na perfekcyjnie ugotowane szparagi to gotowanie w rękawie. Wkładamy warzywa do rękawa do pieczenia lub zawijamy w papier. Możemy je wcześniej zamoczyć w białym winie lub bulionie, aby zyskały wyrafinowany i nieco słony smak. Skręcamy papier w rulonik i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ostatni skuteczny sposób to oczywiście klasyczne pieczenie w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Obrane szparagi wykładamy na blaszkę do pieczenia, posypujemy ulubionymi ziołami, skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Na koniec możemy je posypać serem mozzarella lub parmezanem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł