Canva.com

5 najlepszych pomysłów na roślinne kotlety. Są pyszne!

Roślinne kotlety to idealny pomysł na wegański obiad oraz idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają prostego sposobu na urozmaicenie swego menu. W książkach kucharskich oraz na portalach kulinarnych pojawiają się liczne przepisy na kotlety z warzyw lub roślin strączkowych. z jakich opcji warto skorzystać? Oto kilka propozycji dla tych, których fascynuje kuchnia roślinna.

Kotlety z białej fasoli

Wegańskie kotlety można przygotować m.in. z białej fasoli, którą można łączyć z ulubionymi przyprawami i innymi dodatkami. Wśród tych propozycji, którym warto się uważniej przyjrzeć, znajdują się kotlety z białej fasoli, startej marchewki, kaszy oraz przypraw: imbiru, sosu sojowego, wędzonej papryki i kolendry.

Kotlety z kaszy jaglanej

Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako główny składnik roślinnych kotletów. Kuchnia wegańska zna ciekawe przepisy na burgery jaglane, które mogą zachwycać bogactwem smaków. Kotlety jaglane ze szpinakiem lub jarmużem to klasyka, która świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji.

Kotlety z soczewicy

Soczewica jest bardzo ważnym składnikiem diety roślinnej, co potwierdzają liczne przepisy na jarskie dania z tym dodatkiem. Są wśród nich przepisy na kotlety, w których soczewica pojawia się z licznymi dodatkami. Można postawić na kotlety z soczewicy i kaszy, można połączyć soczewicę z ziemniakami. Jednym z ciekawszych pomysłów są kotlety z czerwonej soczewicy, w których pojawiają się również pieczarki, natka pietruszki i czosnek.

Kotlety z kalafiora

Pyszne roślinne kotlety mogą też powstać z kalafiora — warzywa, które świetnie sprawdzi się w każdej roli. Połączony z ziemniakami lub kaszą, może stać się pysznym kotletem. Jeśli taki duet zostanie odpowiednio doprawiony (np. koperkiem lub czerwoną papryką), można liczyć na wspaniałe efekty. A z czym podaje się takie kotlety? Najlepiej z sałatką (np. z cukinii) lub z sosem jogurtowym i frytkami.

Kotlety z kapusty

Młoda kapusta jest cennym uzupełnieniem diety. Wśród wielu dań, jakie można z niej przygotować, pojawiają się kotlety. Na jakie przepisy warto postawić? Na te, w których kapusta łączy się z koperkiem, kaszą jaglaną i płatkami owsianymi. Kotlety takie można przygotować również z kapusty ugotowanej w wywarze z jarzyn lub z kapusty pekińskiej.

Przepisy na kotlety roślinne mogą zaskoczyć nas swoją różnorodnością. Ponieważ kuchnia roślinna staje się coraz bardziej popularna, propozycji na jarskie obiady przybywa. Dzięki temu każdy z nas może w prosty sposób urozmaicić swój jadłospis i zaskakiwać swych gości niebanalnymi obiadami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł