Bakłażany zapiekane z serem feta. Przepyszna przekąska z przepisu Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym z fetą
2 bakłażany
1 opakowanie sera typu feta
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy
2 świeże pomidory
1 puszka krojonych pomidorów
3 cebula
6 ząbków czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Bakłażany zapiekane z serem feta — przygotowanie krok po kroku
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Posypujemy solą i zostawiamy na kilkanaście minut. Kiedy na plasterkach pojawią się krople soku, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowaną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut.
Kiedy bakłażany się podpiekają, robimy domowy sos pomidorowy. Świeże pomidory na kilka chwil zanurzamy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie pozbywamy się pestek, a miąższ kroimy w niewielką kostkę.
Do rondla o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy i na ciepły tłuszcz wrzucamy cebule pokrojone w drobną kostkę. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Teraz dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili — najlepiej przed krojeniem pozbyć się pestek, które są najostrzejszą częścią owocu papryczki.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem i chili dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojone świeże pomidory i wszystko dusimy ok. 15 minut, tak żeby sos dobrze odparował. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Do naczynia do zapiekania wlewamy ok. ⅓ sosu pomidorowego, który rozprowadzamy równomiernie na dnie. Na sosie układamy podpieczone bakłażany, które pokrywamy pozostałym sosem. Na wierzchu układamy plasterki sera feta.
Naczynia wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i zapiekamy wszystko ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Na 2 ostatnie minuty możemy włączyć opcję grilla.
Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią lub pietruszką. Dekorujemy oliwkami.
Zapiekane bakłażany to wspaniała, lekka przekąska, którą z powodzeniem możemy podać rodzinie na kolację oraz zaskoczyć nią gości w czasie letniego przyjęcia, albo spotkania przy grillu. Do zapiekanych bakłażanów pasują wszelkie zimne sosy na bazie jogurtu greckiego, świeże pieczywo, grzanki, ziemniaki z grilla. Takie danie, to śródziemnomorskie wakacje na talerzu.