Chłodnik pomidorowy z kremem z awokado — orzeźwiająca zupa pełna koloru i aromatu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chłodnik z pomidorów — nie tylko hiszpańskie gazpacho
Najbardziej znana zimna zupa z pomidorów to oczywiście gazpacho, którego ojczyzną jest Andaluzja. To prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Ale z pomidorów możemy zrobić także inny chłodnik, tym razem z dodatkiem kremu z awokado. Jak wiadomo, te dwa owoce świetnie do siebie pasują, a ich smaki idealnie się uzupełniają. Przygotowanie obydwu zup zabiera podobną ilość czasu i jest równie proste. Zupa pomidorowa na zimno, podana z kremem z awokado to nie tylko orzeźwiający posiłek. To danie prezentuje się naprawdę elegancko i możemy podać je w czasie przyjęcia pod gołym niebem lub proszonego obiadu.
Chłodnik pomidorowy z kremem z awokado — składniki
Zupa:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
sól i pieprz
Krem z awokado:
1 awokado
1 ząbek czosnku
½ szklanki mleka
3 łyżki soku z cytryny
sól i cukier
Jak zrobić chłodnik z pomidorów. Wykonanie krok po kroku
Pomidory myjemy, nacinamy skórkę i na ok. 2 minuty zalewamy wrzątkiem — muszą być całkowicie przykryte wodą. Wyjmujemy gorące pomidory i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sitko.
Cebulę obieramy i ucieramy na tarce lub blendujemy i dodajemy do przetartych pomidorów.
Składniki zupy dokładnie mieszamy, dolewamy oliwę, ocet winny lub sok z cytryny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać szczyptę cukru. Tak przygotowany chłodnik z pomidorów wstawiamy do lodówki. Jeżeli krem jest bardzo gęsty, dolewamy trochę zimnej wody.
Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę i dokładnie rozcieramy.
Awokado rozcinamy, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki wydobywamy miąższ.
Lekko skrapiamy go sokiem z cytryny i przekładamy do blendera. Dodajemy roztarty czosnek, resztę soku z cytryny oraz mleko i wszystko miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Chłodnik z pomidorów podajemy z porcją kremu z awokado. Miłośnicy ognistych smaków do kremu mogą dodać kilka płatków suszonego chili lub kawałek świeżej papryczki. Zupa będzie świetnie smakować z dodatkiem ziołowych grzanek, białego pieczywa lub pieczywa czosnkowego. Smacznego!