Ciasto orzechowe z kremem mascarpone. Cudowny deser na wielkanocne świętowanie z bliskimi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wielkanocne ciasto z orzechami i aksamitnym kremem mascarpone wybornie będzie smakowało z dodatkiem babcinej nalewki. Spód zamoczony w alkoholu będzie wilgotny i jednocześnie będzie rozpływał się w ustach. Doskonale sprawdzi się do tego orzechówka z przepisu babci.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta z orzechami?
Ciasto orzechowe z mascarpone jest dość ciężkie, więc wybierzmy solidną tortownicę o wymiarze 23 cm. Jeśli mamy w swojej kuchni takie dwie formy, możemy wówczas szybciej przygotować blaty ciasta w tym samym momencie. Ciasto można wzbogacić przyprawą do piernika, jeśli chcemy uzyskać aromat wypieków bożonarodzeniowych.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g orzechów (najlepiej włoskich)
- 180 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
Pyszne orzechowe ciasto przełożymy aksamitnym kremem i ozdobimy orzechami. Przygotujmy składniki:
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 6 łyżek masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 40 g cukru wanilinowego
- orzechy włoskie nie posiekane
Jak przygotować ciasto z orzechów i kiedy dodać krem mascarpone?
Na początku przesiewamy przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Potem rozdrabniamy orzechy bardzo drobno i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki razem miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni Celsjusza. Orzechowe ciasto pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy do wystudzenia. Pokruszone resztki ciasta przydadzą nam się do dekoracji jako kruszonka.
Czas przygotować krem mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej cukier oraz kieliszek babcinej orzechówki. W osobnej misce ucieramy serek mascarpone z mlekiem oraz sokiem z cytryny. Łączymy ze śmietanką ubitą na sztywno i rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta. Resztą kremu dekorujemy boki oraz wierzch ciasta. Całość obsypujemy orzechami. Na Wielkanoc możemy też zastosować posypkę karmelową.