Fit sałatka z buraków. Pasuje nie tylko do obiadu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Z jakich buraków robimy sałatkę?
Tę bardzo lekką i zdrową sałatkę możemy przygotować z buraków gotowanych w wodzie, pieczonych w piekarniku lub gotowanych na parze. Trzecia opcja jest szczególnie polecana, dla wszystkich dbających o linię. Poza tym gotowanie drobno pokrojonych buraków na parze zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego sałatkę w tej wersji można przygotować w ostatniej chwili. Oto przepis na pyszną sałatkę z buraków na parze z dodatkiem jabłka i chrzanu.
Fit sałatka z buraków gotowanych na parze — składniki
500 g buraków ćwikłowych
1 winne jabłko
1 mały jogurt naturalny 0% (typu greckiego)
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta mielonego kminku
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie fit sałatki z buraków na parze
Buraki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki (w zapałki). Wrzucamy je na sitko naczynia do gotowania na parze i parujemy ok. 3 minuty. Jeżeli nie mamy takiego garnka, buraki gotujemy w całości lub pieczemy w piekarniku i po wystudzeniu kroimy w słupki.
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub słupki. Wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłka dodajemy buraczane słupki.
Przygotowujemy sos jogurtowy. Wszystkie składniki (jogurt, chrzan i przyprawy) umieszczamy w niewielkim słoiku, zakręcamy go i mieszamy przez potrząsanie.
Sosem polewamy buraki z jabłkiem i mieszamy sałatkę.
Przed podaniem warto schłodzić ją ok. 20 minut w lodówce.
To wszystko. Lekka sałatka z buraków jest gotowa do schrupania. Smacznego!