Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Gęś pieczona przepis babci Stasi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gęś pieczona to danie, które na pewno kojarzy się każdemu z tradycyjnymi i rodzinno-świątecznymi spotkaniami przy stole. Jeśli chcesz przygotować takie danie w domu, warto skorzystać z przepisu babci, która z pewnością wie, jak przygotować idealnie chrupiącą i soczystą gęś.
Gęś pieczona przepis babci - jak przygotować?
Składniki:
- 1 gęś (około 4-4,5 kg)
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka soli morskiej
- 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżeczki kminku
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
- Przed pieczeniem gęś dokładnie umyj, osusz i osól wewnątrz i na zewnątrz.
- Jabłko pokrój na ćwiartki i włóż do wnętrza gęsi razem z kminkiem, czosnkiem i tymiankiem.
- Gęś włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj sok jabłkowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 3 godziny, co pół godziny polewając ją sokiem wypuszczonym podczas pieczenia.
- Po upieczeniu gęś wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia. Podawaj z duszoną kapustą i kluskami.
canva.com
Porady babci Stasi
- Przed pieczeniem gęś należy dokładnie oczyścić z piór, wewnętrzności i pozostałości tłuszczu. Wewnątrz gęsi można włożyć jabłka, cebulę, zioła lub farsz mięsny.
- Gęś pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Na początku pieczenia gęś polewamy wodą, a później sokiem z pieczenia.
- Podczas pieczenia warto obracać gęś co pół godziny, aby równomiernie się upiekła i była soczysta w środku.
- Jeśli gęś jest już dobrze upieczona, ale skóra nie jest wystarczająco chrupiąca, można ją jeszcze przez kilka minut podpiec pod grillem.
- Gęś pieczoną można podawać z różnymi dodatkami, np. z duszoną kapustą, kluskami, ziemniakami, żurawiną lub sosem.
Gęś pieczona jak w dzieciństwie
Gęś pieczona przepis babci Stasi to danie, które na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Dzięki tradycyjnemu przepisowi babci można uzyskać idealnie chrupiącą i soczystą gęś, która z pewnością zasmakuje każdemu.
Przygotowanie takiego dania wymaga pewnej wprawy, ale dzięki kilku prostym poradom można uzyskać najlepszy efekt. Warto spróbować przygotować gęś pieczoną według przepisu babci Stasi i zaserwować ją na świątecznym stole.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.