Canva.com

Pyszne danie na ciepło na Sylwestra. Zrób tacos z tym farszem!

Tacos z wołowiną, pomidorami oraz czerwoną fasolą skradnie serca Twoich gości i przy okazji rozpieści kubki smakowe. To pyszne danie, które możemy podawać z ostrymi sosami oraz ryżem także na obiad.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 200-225 g wołowiny zrazowej lub antrykotu,
  • 1 średnia marchew, 1 średnia cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 205 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 średni liść laurowy,
  • 500 g pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • mielona słodka papryka do smaku,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry.

Jak zrobić pyszny farsz?

Canva.com

Przygotowanie - wołowinę pokrójmy w średnią kostkę. Marchew i cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę. Z papryki czerwonej usuńmy gniazdo nasienne, miąższ pokrójmy w kostkę. Mięso z warzywami oprószmy cynamonem, zamieszajmy. W garnku rozgrzejmy oliwę. Włóżmy mięso z warzywami, smażmy, od czasu do czasu mieszając, aż mocno się zrumienią. Wlejmy czerwone wino, dodajmy liść laurowy.

Zmniejszmy płomień, przykryjmy i duśmy co najmniej 65 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pomidory sparzmy, obierzmy ze skórki. Pokrójmy w małą kostkę, dodajmy do garnka z mięsem. Czerwoną fasolę osączmy, przełóżmy do wołowiny z warzywami. Czosnek bardzo drobno posiekajmy, dodajmy do garnka. Duśmy 12 minut. Doprawmy solą, pieprzem i mieloną papryką do smaku. Danie podawajmy udekorowane posiekaną zieloną papryczką oraz kolendrą. Doskonałym dodatkiem do potrawki jest ugotowany ryż albo ziemniaki. Możemy także takim farszem nadziać tortillę lub tacos.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł