Rozkoszny omlet ze szparagami i wędzonym łososiem. Kulinarna uczta!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szparagi w połączeniu z wędzonym łososiem sprytnie ukryte w delikatnym omlecie to wyjątkowe połączenie smaków, które idealnie sprawdzi się na lekkie śniadanie w lecie.
Szparagi i łosoś - witaminowa mieszanka
Szparagi są pełne witamin oraz składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo witaminy K oraz kwasu foliowego. To wręcz idealne warzywo w diecie dla osób, które mają problemy ze skórą. W składzie znajdziemy także miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.
Mięso łososia jest natomiast bogate w witaminy z grupy B, a także A i E. To źródło fosforu, żelaza, magnezu, cynku oraz fluoru.
Przepis na idealnego omleta ze szparagami
Do przygotowania pysznego omleta z dodatkami potrzebujemy:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 3 duże jajka
- 5 łyżek mleka
- 100 g łososia wędzonego
- 50 g sera gorgonzola (lub brie, camembert)
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeży koperek
Szparagi myjemy i kroimy ukośnie na połówki. Pamiętajmy, aby główki zostawić w całości. Wrzucamy je do lekko osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, sól oraz pieprzem. Dodajemy do tego ugotowane szparagi, łososia wędzonego i kosteczkę gorgonzoli.
W międzyczasie na patelni rozprowadzamy łyżkę masła i podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy masę jajeczną i wrzucamy pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy całą masę przez 5 minut, aż się zetnie. Jeśli chcemy przygotować omlet w piekarniku, to możemy wstawić patelnię na 180 stopni Celsjusza na około 3 minuty. Gotowy omlet możemy posypać kolorowym pieprzem, koperkiem lub szczypiorkiem.