Canva.com

Tarta ze szparagami i szynką parmeńską - idealne danie na #fit obiad

Szparagi są źródłem witamin i niezbędnych wartości odżywczych. Warto ją uwzględnić we wiosennej diecie, szczególnie, jeśli chcemy zyskać ładną sylwetkę na zbliżające się lato. Mamy pyszny pomysł na ciekawy, lekki obiad w stylu #fit - tarta ze szparagami z dodatkiem szynki parmeńskiej. To wyjątkowe danie zachwyci każdego!

Tarta to doskonały pomysł na szybki obiad w domu. To rodzaj wypieku składający się z ciasta kruchego lub francuskiego oraz nadzienia. Wnętrze tarty może być słodkie lub słone. To najpopularniejsze danie rodem z kuchni francuskiej. We Francji jedną z odmian tarty jest quiche, czyli ciasto francuskie z wytrwanym nadzieniem, zalane masą z jajek.

Składniki do przygotowania szparagowej tarty

Canva.com

Nasza lekka tarta na obiad będzie przygotowana na kruchym cieście. Do przygotowania spodu potrzebujemy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 niepełne łyżeczki śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie tarty przygotujemy z zielonych szparagów, śmietany, parmezanu oraz szynki. Potrzebujemy kilku składników:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 600 ml śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 200 g parmezanu
  • 200 g szynki parmeńskiej w plasterkach
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • kilka kaparów

Jak upiec idealną tartę ze szparagami i szynką parmeńską?

Canva.com
  1. Na początku wszystkie składniki na ciasto, czyli spód tarty mieszamy w mikserze lub ucieramy ręcznie. Miskę owijamy folią i odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 30 minut.
  2. W kolejnym kroku ciasto dzielimy na 2 kulki i rozwałkowujemy je, tak, aby zmieściły się w formach o średnicy 24 cm.
  3. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza i ciasta pieczemy przez 15 minut, aż pojawi się apetyczny, rumiany kolor.

Czas przygotować nadzienie do naszej tarty szparagowej. Śmietanę mieszamy wraz z jajkami oraz serem parmezanem w dużej misce. Wszystko to doprawiamy pieprzem. Jeśli wybraliśmy na główne składniki szynkę parmeńską oraz kapary, to pamiętajmy, że są one bardzo słone, więc nie musimy solić jajecznej masy.

Szparagi kroimy i kładziemy na spód ciasta, dodajemy aromatyczną szynkę i zalewamy jajkami. Tartę wykładamy na górze główkami szparagów i wkładamy danie do piekarnika na 25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł