Tarta ze szparagami i szynką parmeńską - idealne danie na #fit obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tarta to doskonały pomysł na szybki obiad w domu. To rodzaj wypieku składający się z ciasta kruchego lub francuskiego oraz nadzienia. Wnętrze tarty może być słodkie lub słone. To najpopularniejsze danie rodem z kuchni francuskiej. We Francji jedną z odmian tarty jest quiche, czyli ciasto francuskie z wytrwanym nadzieniem, zalane masą z jajek.
Składniki do przygotowania szparagowej tarty
Nasza lekka tarta na obiad będzie przygotowana na kruchym cieście. Do przygotowania spodu potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 2 żółtka
- 2 niepełne łyżeczki śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie tarty przygotujemy z zielonych szparagów, śmietany, parmezanu oraz szynki. Potrzebujemy kilku składników:
- pęczek zielonych szparagów
- 600 ml śmietany 30%
- 6 jajek
- 200 g parmezanu
- 200 g szynki parmeńskiej w plasterkach
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kilka kaparów
Jak upiec idealną tartę ze szparagami i szynką parmeńską?
- Na początku wszystkie składniki na ciasto, czyli spód tarty mieszamy w mikserze lub ucieramy ręcznie. Miskę owijamy folią i odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na 30 minut.
- W kolejnym kroku ciasto dzielimy na 2 kulki i rozwałkowujemy je, tak, aby zmieściły się w formach o średnicy 24 cm.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza i ciasta pieczemy przez 15 minut, aż pojawi się apetyczny, rumiany kolor.
Czas przygotować nadzienie do naszej tarty szparagowej. Śmietanę mieszamy wraz z jajkami oraz serem parmezanem w dużej misce. Wszystko to doprawiamy pieprzem. Jeśli wybraliśmy na główne składniki szynkę parmeńską oraz kapary, to pamiętajmy, że są one bardzo słone, więc nie musimy solić jajecznej masy.
Szparagi kroimy i kładziemy na spód ciasta, dodajemy aromatyczną szynkę i zalewamy jajkami. Tartę wykładamy na górze główkami szparagów i wkładamy danie do piekarnika na 25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.