Canva.com

Wielkanocna babka gryczana z migdałami. Tradycyjny przepis na bezglutenowe ciasto bez proszku do pieczenia!

Tradycyjne przepisy to skarbnica pomysłów na zdrowe dania i słodkości. Warto po nie sięgać szczególnie dzisiaj, gdy wiele osób zmaga się z różnymi problemami dietetycznymi — alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Stare receptury pełne są zdrowych składników, niezawierających glutenu, krowiego mleka lub cukru. Polecamy przepis na babkę z mąki gryczanej z migdałami bez glutenu i proszku do pieczenia.

Cudowne właściwości mąki gryczanej

Wszyscy, którzy zmagają się z nietolerancją glutenu lub są na diecie bezglutenowej, znają tę mąkę. Poczciwa mąka gryczana, która w Europie Centralnej znana i używana jest od stuleci, to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Mąka gryczana odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dodatkowo nie zawiera glutenu. Z uwagi na charakterystyczny smak najczęściej wykorzystywana jest do dań wytrawnych, ale lekki posmak gryki w słodkich wypiekach jeszcze bardziej podkręca ich smak. 

Canva.com

W recepturach kuchni staropolskiej królował miód gryczany, dodawany do potraw na słodko, dlatego nasza babka również będzie smakowała tradycją. Przepis na tę babkę pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie gryka uprawiana jest od stuleci, a kasza gryczana i mąka to produkty niezwykle popularne. Oto jak tradycyjny przepis ze “starych” produktów odpowiada na potrzeby współczesnych ludzi.

Składniki na wielkanocną babkę gryczaną z migdałami

  • 200 g masła o temperaturze pokojowej

  • 200 g cukru

  • 100 g mąki gryczanej

  • 100 g drobno posiekanych słodkich migdałów

  • 4 gorzkie migdały lub aromat migdałowy 

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • płatki migdałów do dekoracji

Canva.com

Bezglutenowa babka z mąki gryczanej z migdałami — wykonanie krok po kroku

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. 

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Do masy maślanej dodajemy po łyżce mąki gryczanej i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. 

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

  4. Pianę i posiekane migdały porcjami mieszamy z masą maślano-jajeczną. Dodajemy aromat migdałowy. 

  5. Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 minut.

  6. Upieczoną babkę gryczaną z migdałami dekorujemy lukrem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Możemy także posypać ją cukrem pudrem.

Życzymy smacznej bezglutenowej Wielkanocy!

Źródło: M. Kasprzycka “Kuchnia polska”, Warszawa 2003
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł