Canva.com

Żeberka z grilla dla twardzieli. Dodaj ten jeden składnik do marynaty, by dotrzeć do jego serca

Jeśli chcesz zaskoczyć kulinarnie swojego chłopaka, narzeczonego lub męża, to mamy dla Ciebie fenomenalny przepis na żeberka z grilla ze szlacheckim akcentem, oblane pyszną marynatą z dodatkiem whiskey oraz imbiru. Gwarantujemy, że Twój miłośnik soczystego mięsa zakocha się bez pamięci w tym majówkowym daniu.

Mężczyźni uwielbiają soczystą wieprzowinę oraz ogromne, wołowe steki. Nic dziwnego, żeberka i steki rodem z Ameryki smakują wyjątkowo i są doskonałym jedzeniem dla prawdziwych twardzieli. W tym roku przygotujemy pyszne żeberka w marynacie z odrobiną klasycznej whiskey i sałatką ziemniaczaną.

Pyszne mięsa na grilla dla twardzieli

Canva.com

Cudowny smak i aromat mięs na grilla kusi nas już od kilku dni. Nie możemy się doczekać, aż zaczniemy przygotowania na 1 oraz 3 maja. Jeśli chcecie zaserwować sobie aromatyczne, grillowane dania, to warto odpowiednio wcześniej przygotować marynatę do każdego rodzaju.

Przygotowaliśmy dla was listę TOP 10 mięs z grilla, które skradną serca waszych gości:

  • Grillowane steki wołowe z salsą warzywną
  • Wolno grillowane żeberka BBQ
  • Grillowana kofta z sosem tzatziki
  • Grillowane szaszłyki drobiowe
  • Schab z grilla w towarzystwie batatów
  • Greckie klopsiki bifteki z grilla z aromatycznym nadzieniem z fety i pomidorów suszonych
  • Szaszłyki z indyka i papryki z grilla
  • Grillowane polędwiczki wieprzowe z warzywami
  • Klasyczne kiełbaski z grilla z cebulką
  • Stek z polędwicy wołowej z rusztu

Przepis na soczyste żeberka z grilla z marynatą z whisky

Canva.com

Do przygotowania pysznych żeberek dla prawdziwego mężczyzny potrzebujemy poniższych składników:

  • 8 żeberek wieprzowych z kością
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta imbiru
  • 2 główki czosnku
  • garść anyżu
  • 1 papryczka chilli lub jalapeno
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mały kieliszek whiskey
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • bulion
  • kilka listków kolendry

Przygotowanie pysznych żeberek z grilla zaczynamy od doprawienia mięsa - pieprzem oraz solą. Wkładamy je do naczynia, dodajemy oliwę i kładziemy na rozgrzanym grillu. W międzyczasie kroimy imbir oraz czosnek. Dodajemy te składniki do przypieczonych żeberek wraz z anyżem i papryką.

Całość polewamy miodem i dodajemy sos sojowy. Dzięki temu uzyskamy efekt złocistej, chrupiącej glazury. Następnie dolewamy kieliszek whiskey oraz ocet jabłkowy. Wszystko zalewamy aromatycznym bulionem z kurczaka i gotujemy pod przykryciem na grillu przez godzinę. Znakomite danie ozdabiamy przed podaniem kolendrą oraz grubą solą.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł