Ziemniaki z grilla: z masłem pietruszkowym, faszerowane lub z boczkiem. W każdej postaci smakują wybornie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowane ziemniaki po prostu skradły nasze serca i w tym roku na majówkowym grillu z pewnością nieraz zagoszczą na ruszcie. To proste danie możemy przyrządzić zaledwie w kilkanaście minut na wiele sposobów. Ziemniaki pieczone w ognisku cenione były już setki lat temu i uważane za podstawę ludzkiego pożywienia. Czas na grillowanie!
Doskonały dodatek do dań z grilla
Często zadajecie pytania, ile czasu trzeba grillować ziemniaki i jakie odmiany nadają się na ruszt. Zasadniczo do grillowania najlepiej pasują i smakują młode ziemniaczki. Jeśli jednak lubimy typowe stare, zimowe ziemniaki, to warto wybrać wówczas odmiany: Agata, Denar, Lord, Vineta oraz Zenia. Te ziemniaki są dużo bardziej wilgotne w środku i mają niską zawartość skrobi. Ziemniaki grillujemy przez około 15 minut.
Grillowane ziemniaki możemy podać z oliwą z oliwek, sosem czosnkowym, a także marynatą ziołową, czy dipem. Doskonale smakują z takimi przyprawami jak tymianek, bazylia, koperek oraz rozmaryn.
Z masłem, farszem lub owinięte boczkiem
Jednym z naszych ulubionych przepisów są ziemniaki z grilla wypełnione pysznym masłem pietruszkowym. Przed grillowaniem gotujemy bulwy i kroimy na połówki. Masło łączymy z posiekaną pietruszką, czosnkiem, solą i koperkiem. Możemy dodać sok z cytryny oraz biały pieprz do środka. Gotowe połówki kładziemy na ruszt, nabijamy na patyk lub wsadzamy do folii spożywczej aluminiowej.
Faszerowane ziemniaki z grilla to również doskonały pomysł na przekąskę lub przystawkę przed wielką, mięsną ucztą. Nadzienie możemy przygotować, np. z kiełbasy, podsmażonych pieczarek, twarożku, papryki oraz cebuli. Faszerowane kartofle grillujemy w folii przez około 15-20 minut.
Ziemniaki owinięte boczkiem możemy wcześniej obtoczyć w oleju i przyprawach. Pieczemy je, dopóki boczek nie zarumieni się na złoty i apetyczny kolor. Doskonale smakują z sałatką caprese, greckim sosem tzatziki oraz szklanką zmrożonego napoju.