Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zupa serowo-cebulowa z przepisu Karola Okrasy. Dodaj jeden składnik, a smak Cię zachwyci
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszna, delikatna i rozgrzewająca - tak w trzech słowach można określić pyszną zupę krem z cebuli i serka. Znany kucharz Karol Okrasa dodaje jeszcze jeden sekretny składnik. Spróbujmy!
Składniki na pyszną zupę z cebuli
Canva.com
Do przygotowania zupy z przepisu Karola Okrasy potrzebujemy:
- cebula – 5 szt.
- serek topiony – 250 g
- ziemniak – 1 szt.
- białe wino wytrawne – 200 ml
- bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l
- czosnek – 1 ząbek
- masło – 1 łyżka
- chleb żytni – 0,5 bochenka
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- mielona ostra papryka
- cukier – 1 łyżka
- sól
- mielony pieprz biały
- olej
Sekretnym składnikiem Karola Okrasy jest białe wino, które doda smaku i aromatu całej zupie.
Zobacz także
- Cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy ziemniaki, czosnek, tymianek oraz cukier.
- Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Dodajemy paprykę i majeranek.
- Całość dusimy i mieszamy.
- Chleb rwiemy na małe kawałki, polewamy olejem i pieczemy grzanki w temperaturze 180 stopni przez 4 minuty.
- Cebulę zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
- Dolewamy bulion i doprawiamy zupę wedle uznania.
- Gotujemy wszystkie warzywa przez 40 minut i potem blendujemy.
- Zblendowane warzywa łączymy z masłem.
- Przed podaniem na wierzch wykładamy listki pietruszki oraz grzanki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Babcia zdradziła mi sekret aromatycznego kremu z cebuli. Boska zupa na jesień
Jesień to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś ciepłego i aromatycznego. Nic nie sprawia mi większej radości niż przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Tym razem moja ukochana babcia podzieliła się ze mną sekretem swojego niezwykłego kremu z cebuli. To danie rozgrzewa serce i duszę, idealne na chłodne jesienne wieczory.
Przepisy na jesień. Boska zupa cebulowa z grzanką parmezanową
Jesień to pora roku pełna wyjątkowych smaków i aromatów. Wśród kulinarnych wrażeń, które oferuje nam ten sezon, niezwykle popularna jest zupa cebulowa. Jej głęboki, kremowy smak w połączeniu z chrupiącą grzanką parmezanową tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Boska zupa cebulowa z grzanką czosnkową. Przepis prosto z Paryża!
Paryż to miasto miłości, sztuki i oczywiście wybornej kuchni. Jednym z klasycznych dań francuskiej kuchni, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie, jest zupa cebulowa. Pełna aromatycznych cebul, delikatnej śmietany i rozgrzewającej bulionu, ta zupa doskonale oddaje charakterystyczny smak Francji.